Élet-Stílus

Pacquiao pontozással verte Marquezt

Szombat éjjel, Las Vegasban rendezték a visszavágó mérkőzést Juan Manuel Marquez (48-4-1) és Manny Pacquiao (46-3-2) között. Mint ismeretes, az első küzdelem, még 2004-ben, döntetlenre végződött, amit mindkét ökölvívó tábora nehezen emésztett meg.

A mérkőzés kommentátora úgy harangozta be a harcosokat, hogy a “bajnok” az “attrakció” ellen. Vagyis hiába birtokolta Juan Manuel Marquez a WBC kiskönnyűsúlyú övét, az igazi szenzáció, a közönség bajnoka, a Fülöp-szigeteki kedvenc Manny Pacquiao volt, akinek a személye ismét óriási tömeget vonzott Las Vegasba. Ám Marquez tisztában volt avval, hogy ha sikerül hoznia ezt a fontos mérkőzést, végleg kikerülhet a “harmadik számú” mexikói státusából, vagyis végleg feledtetni tudja Erik Moralest és Marco Antonio Barrerát, akik, mint tudjuk, kétszer-kétszer vereséget szenvedtek “Pacman” ellen.

A visszavágó ismét óriási küzdelmet hozott. A két remek formában ringbe lépő sportember tizenkét csodás menettel ajándékozta meg a rajongókat. A mérkőzés első menetét talán tapogatózásnak is hívhatjuk, bár Pacquiao két masszív balhorga már akkor előrevetítette, hogy nagy harc lesz. És az is lett! Marquez főleg testen próbálkozott, ami másként a mérkőzés végéig veszélyt jelentett ellenfelére. A következő szintén szoros volt, ám a legvégén Marquez egy remek bal-jobb összetétele némi előnyt jelenthetett a menet elszámolásánál. A következő körben felgyorsultak az események, hisz a harmadik perc közepén Pacquiao ballal megrendítette Marquezt, majd néhány másodperccel később, egy újabb halhorogtól, a WBC címvédő ökölvívó padlóra került, a bíró számolt.

Óriási csatát vívott a két öklöző (monokli.com)

Óriási csatát vívott a két öklöző (monokli.com)

Pacquiaónak nem sikerült a számolást követően befejeznie a meccset, bár a szünet után még mindent megpróbált a kiütés érdekében. Marquez viszont összeszedte magát, és demonstratíve keményen odaállt versenytársa elé.

Aztán az ötödik menettől Marquez letisztult stílusa eredményre vezetett, hisz testre nagyon hatékonyan dolgozott, és a hátsókezes ütései is bejöttek. A hatodik menet közepén bal-jobb kombója meg is csípte Pacquiaót. A 7. menetben, annak is a közepén volt egy vétlen összefejelés, aminek Marquez volt a kárvallottja, akinek a jobb szeme mellett, az éles szemöldökcsontnál felrepedt a bőr, bár a gyors vizsgálatot követő ütésváltás után Pacquiao is sérülten ül le a szünetre. Neki az arccsontjánál szakadt fel a bőr, éspedig a jobb szeme alatt. Mint kiderült, a sérülés Pacquiaót zavarta meg jobban, aki a 8. menetben visszaesett, miután az elején egy kemény jobbostól megszédült.

A kilencedik körtől viszont látszólag Pacquiao diktálta a tempót, és vitte be a látványosabb, és talán még több találatot is. Marquez jobb szemhéja ekkora csúnyán szétszakadt, ami azért is említésre méltó, merthogy a vétlen fejelésnél, a 7. menetben, nem azon a helyen sérült meg. A 12. menetben Marquez akarata érvényesült, habár a kör felénél egy jobbhorogtól bajba került, de ezt kihúzva, felülmúlta Pacquiaót.

A gongszót követően mindkét harcos ünnepelte magát, ami indokolt is volt, hisz remek mérkőzésük kiszolgálta az ínyenc közönséget. Ám győztes csak egy lehetett, ez pedig Manny Pacquiao volt, aki megosztott pontozással (115-112, 114-113, illetve 112-115) nyert, és ekképp szerezte meg a WBC kiskönnyűsúlyú bajnokságát, ami azt is jelenti, hogy napjaink legjobb offenzív harcosa öt esztendő után ismét hivatalos világbajnoki övet szerzett. A küzdelmet követően Pacquiao nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy vajon felugrik könnyűsúlyba, vagy marad a 130 fontos súlykategóriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik