Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Philadanco vagy Rokonok

Az ünnepi hétvégén lesz többek közt Philadanco-táncszínház, gipsypunk-őrület, balkáni-sanzon-est és tiszteletét teszi egy újabb rocklegenda is Budapesten. A tévében lesz a Rokonok, és a Pop, csajok satöbbi. Programajánló.

Beindult a Tavaszi Fesztivál. Ennek jóvoltából pénteken például egy különleges tánccsoport előadását láthatjuk. De ugyanekkor az őrült amerikai Kultur Shock csap le Budapesten. Szombaton magyar zenékre rophattuk volna, de sajnos a Nemzeti Bál elmarad, így az angol rave-hősök zenéjére adhatjuk elő mozgáskulturánkat. Vasárnap pedig végre megint koncertezik a Cabaret Medrano is. Egy dolgunk van: választani.

Meg persze eldönteni: menjek vagy maradjak?

menjek …

péntek, március 14.

… világhírű amerikai táncegyüttes estjére a Müpába

A Tavaszi Fesztivál keretében egy igazi világsztár, az 1970-ben Joan Myers Brown által alapított Philadelphia Dance Company (Philadanco) lép fel a Művészetek palotájában. Jennifer Dunning, a New York Times nagy tekintélyű kritikusa így írt a társulatról: „Ők a vidám, éltető kontrasztok társulata, egy tiszteletre méltó intézmény, mely nem vesztette el ifjonti tüzét, az erős technikai alapjaiban rejlő frissességet.”

Menjek vagy maradjak – Philadanco vagy Rokonok 1

A Philadanco táncosai képességeikkel és energiájukkal varázsolnak el: olyan formanyelvet használnak, amelyet más társulatok még csak meg sem kísérelnek birtokolni. Játékukban teljes pompájában nyilvánul meg, mire képes az emberi szellem, ha táncban akarja kifejezni magát. A társulat a modern amerikai táncművészet legkiemelkedőbb alkotóinak műveit tolmácsolja. Gazdag repertoárján Bebe Millertől Ronald K. Brownig számos nagyság művét megtalálhatjuk. Túlnyomórészt afroamerikai táncművészei nemzetközi elismerésnek örvendő intézményekben sajátították el rendkívüli tudásukat: az ő kivételes tehetségükből építkező philadelphiai társulat joggal, magabiztosan teljesítheti be vállalását: megmutatni a professzionális táncművészet legmagasabb szintjét.

…gipsy-punk kultúr-sokkra az A38 hajóra

Az 1996-ban alakított horvát-bosnyák-bolgár-japán-amerikai Kultur Shock a legjobb úton van afelé, hogy elfoglalja a Gogol Bordello (amely áprilisban a Pecsában lép fel) trónját a “világ legütősebb gipsypunk-zenekara” címért folytatott versenyben.

Menjek vagy maradjak – Philadanco vagy Rokonok 2

Persze ez a verseny a tagokat a legkevésbé sem érdekli: “akármilyen szarságnak hívhatod a zenénket – mondják magukról -, mi minden koncertünkön úgy játszunk, mintha az lenne az utolsó.” Az etnikailag meglehetősen vegyes seattle-i hatosfogat brutálisan örvénylő punk-Balkán-tangó-valcer-metálklezmer produkcióját állítólag nehezen felejti, aki már látta. Hát lássuk meg!

—-Szombat: Blama, és Blamma!Blamma!—-

szombat, március 15.

Valamilyen homályos oknál fogva sajnos elmarad a Merlinbe tervezett Nemzeti Bál. A Quart szerint Bergendy István nem akart “a népszavazás utáni felfokozott hangulatra, a március 15-én várható politikai gyűlésekre való tekintettel” lemondta a koncertet. Így, korábbi ajánlatunk már nem érvényes: ne menjen senki a Merlinbe.
Ez sajnos blama, de menjünk a

… A Blamma! Blamma! partijára a Trafóba

A Blamma! Blamma! két különleges úriember az öreg Londonból. 2006 elején hozta őket össze a mocskos rave-ek és a sötét titkok szeretete.

Menjek vagy maradjak – Philadanco vagy Rokonok 3

A jellegzetes szennyes electro, összekuszált house és durva basszus keveréke online hősöket csinált belőlük. Azóta ők az első állomás az legújabb-legmenőbb indie együttesek számára. Az este magyar dirigensei sem semmik: a Kunk, valamint Kőváry Péter a Neoból és Ponikló Imre az Amber Smithből.

—-Vasárnap: Cabaret Medrano, Jeff Scott Soto—-

vasárnap, március 16.

… Cabaret Medrano koncertre a Szkéné Színházba

„Paolo Conte, Tom Waits, Viszockij és Boris Vian találkozása egy prágai kiskocsmában” – ígéri a Szkéné Színház a Cabaret Medrano zenekar estjéről. Mindehhez Kamondy Imre énekes, dalszerző, színész jellegzetes színpadi játéka társul, amely minden koncertnek dramatikus jelleget kölcsönöz.

Menjek vagy maradjak – Philadanco vagy Rokonok 4

A zenében pedig balkáni és latin dallamok, tangó és népzene, free jazz és sanzon, ballada és rock’n’roll foszlányok keverednek, mely végül egy sajátos kabaréhangulattá, presszóérzéssé egyesül. A zenekarnak tavaly jelent meg az Éjszakai járat című albuma.

… Jeff Scott Soto koncertre az A38 Hajóra

Jeff Scott Soto egy igazi rocklegenda, Ynwie J. Malmsteen első lemezén debütált. Tipikus, erőteljes orgánuma a hardrock és a heavy metal stílusát erősíti, ennek ellenére nagy kedvelője a klasszikus soul irányzatnak, példaképei Steve Perry (Journey) és Freddie Mercury (Queen).

Menjek vagy maradjak – Philadanco vagy Rokonok 5

Jeff Scott Soto neve – mára minden túlzás nélkül – legendává vált a rock zenét szerető emberek körében. Soul Sirkus, Journey, Talisman, House of Lords – csak néhány példa azon együttesek sorából, amelyekben énekelt. Ezúttal a kitűnő brazil Tempestt a kísérőzenekar.

—-Mozi, kiállítás—-

… moziba

A héten filmből kapunk hideget, meleget. Kegyetlen krimit (Eastern Promises – Gyilkos ígéretek), a hétköznapi szeretet mosolygós „himnuszát” (Juno), izgága és vicces álkémeket (Zűrös páros), az „első” kalandhős történetét (i. e. 10000) és a zene egyetemes nyelvének dicséretét (Életek éneke).

Menjek vagy maradjak – Philadanco vagy Rokonok 6

bővebben>>

… kiállításra

Romok, mőbiuszszalag-rejtély, videoikonok, tavaszi séta a kert fái között és Picasso. Kell ennél több ok a kimozduláshoz?! Galériaajánló március elejére.

Menjek vagy maradjak – Philadanco vagy Rokonok 7

bővebben>>

—-Tévéajánló—-

maradjak…

… tévézni

péntek, március 14.
m2, 21:00

Pop, csajok, satöbbi

Nick Hornby nagysikerű regényének nagyon szórakoztató adaptációjában minden a popzene és a listaállítás körül forog. Rob Gordon szimpatikus pasi, két lábon járó rockenciklopédia. Lemezboltja igazi kincsesbánya a hasonszőrű zenefanatikusoknak, ám az üzlet mégsem megy elég jól. Két, minimum furcsának nevezethető alkalmazottja csak azért tart ki mellette, mert ők is a bakelitek megszállottjai.

Menjek vagy maradjak – Philadanco vagy Rokonok 8

Az élet meredek helyzeteire is rögtön össze tudnak állítani egy alkalomhoz illő slágerlistát. Így tengetik napjaikat a felnőttség határán egyensúlyozva. Rob hirtelen elveszíti biztonságérzetét, mikor barátnője, Laura elhagyja. Reménytelen önvizsgálatba kezd a szerelem és a boldogság kérdéseiről. És jönnek az listák nem csak a slágerekről, hanem a szakításokról, az öt legjobb csajról, a leghülyébb jelenetekről…

szombat, március 15.
Tv2, 21:35

Rokonok

Szabó István legújabb filmje Móricz Zsigmond klasszikus regényét dolgozza fel kitűnő színészekkel. Kopjáss Istvánból Zsarátnok főügyésze lesz a korrupt Makróczy ellenében. Kopjáss tiszta ember. A zsebe üres, de a feje tele van szép, világmegváltó álmokkal. A főügyészi pozícióval azonban nemcsak jóra fordítható hatalom jár, hanem egy jó nagy disznóság, a Sertéstenyésztő és sok-sok rokon.

Menjek vagy maradjak – Philadanco vagy Rokonok 9

A rokonok egy része nyakig benne van a Sertéstenyésztő panamában, a másik része meg nagyon szeretne bekerülni valami jó zsíros panamába. Kopjáss kicsit beleszeret a hatalomba és nagyon beleszeret egy rokonába. S végül elbukik, mert nem lehet valaki rokon és nem rokon egyszerre. A kisváros korrupt hivatalosságai nagyon is ismerősnek tűnnek a mai szemlélőnek.

vasárnap, március 16.
m1, 13:30

Őrült Johanna

Kasztíliai Johanna, a szép fiatal hercegnő politikai házasságot köt Habsburg (Szép) Fülöp, flamand herceggel. A két fiatal első látásra egymásba szeret, és szenvedélyes szerelmükből hamarosan gyermek születik.

Menjek vagy maradjak – Philadanco vagy Rokonok 10

Ám Fülöp nemcsak férj, de herceg és vonzó férfi is, aki nem tud ellenállni az udvar hölgyeinek. Johannán őrült féltékenység vesz erőt, melynek képtelen parancsolni. Egymást érik a nyilvános jelenetek az évek múlásával és már az udvar is hajlik arra, hogy a közben Kasztília királynőjévé lett Johannát őrültté nyilvánítsa és minden hatalmat Fülöpnek adjon át. Ám a sors útjai kiszámíthatatlanok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik