Élet-Stílus

Spóroljunk a radiátorral!

Minimális odafigyeléssel, befektetéssel jelentős energiamegtakarítást lehet elérni: az Energia Klub tanácsaival most a fűtőtestek hatásfokát emeljük, amivel energiát és pénzt spórolhatunk - energiatakarékossági sorozat a FigyelőNeten.

Az energiaszámlában is sok múlhat azon, hogyan bánunk a hőleadásért felelős radiátorokkal, konvektorokkal. Néhány ügyes lépéssel azonban a fűtőtestek hatékonyságát is növelhetjük. Először is ne zárjuk körül bútorokkal, ezek ugyanis akadályozzák a hő áramlását, és elnyelik a meleg nagy részét. A függönyt is úgy kell elhelyezni, hogy ne lógjon rá a radiátorra, különben a szoba helyett az ablak felé tereli a hőt.

Nem jelent komoly beruházást, mégis a fűtési energia akár 5-6 százalékát is megtakaríthatjuk a legtöbb barkácsáruházban beszerezhető hőtükör-fóliával. Az alumíniumréteggel ellátott fóliát a radiátor mögé kell helyezni, így visszaveri a hőt, és nem a falfelületet fűtjük feleslegesen. A fólia ideális mérete, ha minden oldalról 5-10 centimétert kilóg a fűtőtest mögül – tanácsolja az Energia Klub. Ollóval kiválóan vágható, és a felhelyezése is egyszerűen megoldható szöggel, csavarral, kétoldalú ragasztóval.

Bármilyen fűtési rendszerünk van otthon, a kazánok, gázkészülékek karbantartásán nem érdemes spórolni, hiszen a rosszul beállított égő, a lerakódott korom és por rontja a hatásfokot. Ellenőriztessük minden évben szakemberrel a fűtési rendszerünket, így akár 10 százalékkal is csökkenhet a fűtés költsége! A karbantartás nemcsak a jobb energiafelhasználás, de a balesetek elkerülése miatt is fontos.

Mindenki számára adott a lehetőség, hogy csökkentse az energiafogyasztását, miközben nem kell lemondani a megszokott komfortról: elég egy kis odafigyelés, néhány apróbb változtatás,, és máris rengeteg energiát takaríthatunk meg!

Jövő héten a nyílászárókon elszökő hőt ejtjük csapdába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik