Élet-Stílus

Pénteken nyit a Mátyás-kiállítás

Csillag a Holló árnyékában címmel, pénteken nyílik a 4x a reneszánszról elnevezésű kiállítás-sorozat nyitótárlata az Országos Széchényi Könyvtárban.

A Reneszánsz Év – 2008 keretében az Országos Széchényi Könyvtár, a Budapesti Történeti Múzeum, a Iparművészeti Múzeum, és a Magyar Nemzeti Galéria összehnagolta a reneszánsz, illetve Hunyadi Mátyás korát idéző tárlatait.

A négy tárlatot az OKM 340 millió forinttal támogatta. A sorozatot az OSZK Csillag a Holló árnyékában című kiállítása indítja, amely egyben a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóeseménye is. A tárlat több mint 100 könyvritkaságon keresztül mutatja be a korai humanizmus nagy alakját, Hunyadi Mátyás kancellárját, Vitéz Jánost.

Pénteken nyit a Mátyás-kiállítás 1

A Budapesti Történeti Múzeum Hunyadi Mátyás, a király – hagyomány és megújulás a magyar király udvarban 1458-1490 című kiállítását március 19-étől nézheti meg a nagyközönség. Március 26-ától az Iparművészeti Múzeum kapcsolódik a sorozathoz Beatrix hozománya című tárlatával, amely a reneszánsz itáliai luxusiparát, a majolikaművészetet mutatja be. Március 29-én a Magyar Nemzeti Galéria Mátyás király öröksége a gótikától a barokkig – Reneszánsz művészet Magyarországon a XVI.-XVIII. században című kiállítása nyílik meg.

A négy tárlathoz muzeológus szakemberek „kiállítási kódexet” is készítettek, amelynek célja: miként tehetők a tárlatok látogatóbaráttá. Mind a négy intézmény arra törekedett, hogy olyan feliratok szerepeljenek kiállításaikon, amelyek közel hozzák a tárgyakat a ma emberéhez – tartalmilag, formailag is.

Hiller István a tárlat bejárásán bejelentette: márciusban – a korábbi közművelődési, közgyűjteményi pályázatokhoz hasonló nagyságrendben – újabb, a Reneszánsz Évhez kapcsolódó pályázatokat hirdet meg a tárca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik