Élet-Stílus

Luxuslakások Dubaitól Los Angelesig

A luxusingatlanok, és főleg a luxusapartmanok piaca erősen keresletfüggő. Míg Dubaiban és Hongkongban egy közepes méretű lakás négyzetméteréért 2,5-3 millió forintot kell fizetni, addig Amerikában a legmagasabb négyzetméterárak 4 és 5,5 millió forintnak megfelelő értékek között mozognak.

Miután Hongkong Kína fennhatósága alá került, az ingatlanárak hosszú évekre jelentősen visszaestek. A kínai gazdaság rohamos fejlődése azonban meghozta a változást: a befektetői érdeklődés egyre élénkebb lett. A luxusingatlanok piacán 2008-ra 15-25 százalék közötti növekedést jósolnak az elemzők, míg 2007 utolsó negyedévében 10 százalék körüli volt az áremelkedés.

A luxuspiacon mért átlagos négyzetméterár ma már 127 500 hongkongi dollár, ami 2,8 millió forintnak felel meg, de egyes tranzakciókban a vételár ennek a háromszorosát is elérheti. A hongkongi luxusapartmanok kínálata 4-5 éve képtelen utolérni a keresletet, így a lendületes fejlődés még sokáig kitarthat, az előrejelzések szerint legalább további öt évig.

Közel-Kelet: Dubai az élen

A dubai ingatlanvásárlás népszerűsége a külföldi befektetők, üzletemberek körében immár a legkeresettebb nyugat-európai városokéval vetekszik. A dubai ingatlanpiac ennek megfelelően jó pár éve töretlenül, gyors ütemben fejlődik. Az árak jelentősen szóródnak a projektek között, találunk lakásokat már 700-800 ezer forintos négyzetméterárral, de a magasabbra pozicionált luxusprojektekben egy közepes méretű lakás négyzetméteréért 2,5-3 millió forintot kell fizetni.

Töretlen a dubai ingatlanpiac (forrás: sxc)

Töretlen a dubai ingatlanpiac (forrás: sxc)

Abu Dhabi ingatlanpiaca jelentős fejlődés előtt áll. 2007 második felében az ingatlanárak növekedése már a 18 százalékot is elérte. Egy luxuskategóriás 4 szobás lakás éves bérleti díja 40 ezer dollár fölött alakul, ami körülbelül 7 millió forintot jelent. A nagyobb, luxuspenthouse-ért gyakran 11 millió forintos éves bérleti díjat is ki kell fizetni.

USA: Londonnal vetekszik

Az USA-ban a jelzáloghitel-válság következményeiből a luxuspiacon nem sok érzékelhető. A legmagasabb négyzetméterárak a penthouse-kategóriában 4 és 5,5 millió forintnak megfelelő értékek között mozognak. Ez ugyan elmarad New York penthouse-áraitól, de a jellemzően nagy alapterületek (350-700 négyzetméter) miatt a teljes tranzakciós ár már felér akár London luxusapartmanjainak értékével.

San Franciscóban a listavezető egy 30 millió dolláros ügylet, melynek során három egybenyitott, összesen 1400 négyzetméteres penthouse talált gazdára a csaknem másfél milliárdos üzletben. Denverben két, 500 és 550 négyzetméteres penthouse kelt el 8, illetve 10 millió dollárért (370 és 470 millió forintért). A legdrágább luxuslakás az USA-ban továbbra is New Yorkban található a maga 70 millió dolláros vételárával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik