Élet-Stílus

Egy garázszseni a legifjabb milliárdos

A Forbes magazin listáján szereplő legfiatalabb milliárdos a Facebook internetes közösségi oldal tulajdonosa, a mindössze 23 éves Mark Zuckerberg. Legalábbis a legifjabb, aki saját erejéből lett milliárdos.

A szilícium-völgyi csodagyerekek új nemzedékének jelenleg legsikeresebb tagja, oldalát tulajdonképp egyetemének „ki-kivel randizott” rendszereként fejlesztette ki. A szolgáltatás mára 67 milliós tömeget tárol. A Facebook a legtöbb közösségi szájtnál azonban többet is nyújt. Így például online pókerezhetünk haverjainkkal vagy kedvenc filmünk alapján találhatunk új barátokat.

A Facebook értékét elemzők ma legalább 15 milliárd dollárra teszik, arra a 240 millió dolláros Microsoft általi részvényvásárlási csomagra alapozva, amely során a szoftveróriás megvette a Facebook részvényeinek 1.6 százalékát.

Facebook tényEK

Felhasználók: 67 millió, átlagosan 250 ezer új havonta.
Látogatás: a 6. legnézettebb oldal az USA-ban, több mint 65 milliárd oldalletöltéssel havonta. A felhasználók fele minden nap ellátogat az oldalra, és átlagosan 20 percet tölt ott.
Alkalmazás: a legnépszerűbb fotómegosztó-szájt a weben, több mint 14 millió képet töltenek fel rá naponta.

A Forbes szerint az alapító Zuckerberg a részvények 30 százalékát birtokolja, ezzel jelenleg több mint négyszeres milliárdos. A Harvardról kiugrott diák több olyan nála „jobbnevű” kollégáját előzi meg, mint a mostanság sokat emlegetett Yahoo!-alapító Jerry Yang vagy a Google-főnök Erick Smith. Eredménye még ezzel a teljesítménnyel is csak a 785. helyre volt elég.

Zuckerberg tagja annak a generációnak, amely egyre nagyobb szerepet
tulajdonít a hagyományos médiával szemben az internetes tartalmaknak. A
Facebook emellett ügyesen használja a nyílt forrású fejlesztéseket is,
de további terve, hogy e-mail szolgáltatással is bővüljön hamarosan.

Egy garázszseni a legifjabb milliárdos 1

A 2004-ben indult oldalnak megjelenése óta egyre több az angol nyelven kívüli változata is. A legújabb, éppen a héten kiadott francia, amely a spanyolt követte, és készül már németül is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik