Élet-Stílus

Vihar szaggatja Nagy-Britanniát

Az érkezése utáni első órákban már jelentős károkat okozott Anglia és Wales délnyugati vidékein az az atlanti eredetű vihar, amelyre napok óta figyelmeztetik a szakértők a lakosságot.

Az óceán felől betörő viharzóna óránként 110-130 kilométeres széllökésekkel érkezett. Hétfő reggelre hétezer háztartás maradt áram nélkül az angliai Cornwall és Devon grófságokban, illetve Walesben, miután a szél leszaggatta a vezetékeket, vagy fákat döntött rájuk. Hétfőn délelőtt már az ország beljebb fekvő térségeiben, így Londonban is érezhető volt a vihar közeledte, a brit fővárosban erős szél és szakadó eső fogadta a reggeli csúcsforgalomban munkába igyekvőket.

Forrás: metnet.hu

Forrás: metnet.hu

A hatóságok figyelme azonban elsősorban a part menti vidékekre összpontosul, itt ugyanis komoly tengerárveszéllyel jár az alacsony nyomású viharzóna és az ilyenkor szokásos, egyébként is magas dagály egybeesése. Cornwallban, Devonban és Walesben több part menti településen emberek százait költöztették ki a közvetlenül a tengerre néző épületekből.

Hatalmas hullámok Lyme Regisben (fotó: MTI/EPA)

Hatalmas hullámok Lyme Regisben (fotó: MTI/EPA)

Dél-Anglia legnagyobb kikötőjében, Portsmouthban – ahonnan Franciaországba és Spanyolországba közlekednek menetrendszerű kompjáratok – áll a forgalom. A vihar az előrejelzések szerint szerdáig is eltarthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik