Élet-Stílus

Biztosítékot kap a környezet

Környezetvédelmi biztosítékadási kötelezettség bevezetését tervezi a zöldtárca: a vállalatok tevékenységük következtében keletkező környezeti károk megtérítésére biztosítanának forrásokat – írja a Világgazdaság.

A biztosítékadás lényege, hogy bizonyos tevékenységek végzéséhez vagy beruházások végrehajtásához a cégeknek kötelező módon pénzügyi biztosítékot kellene képezniük, amelyet szükség esetén a hatóságok felhasználhatnának a keletkező környezeti károk elhárítására. A kormányrendelet tervezete közigazgatási egyeztetésen van, a környezetvédelmi tárca azt szeretné, ha az előírások még az idén hatályba lépnének.

A biztosítékadás bevezetése garantálná, hogy a balesetek során vagy szándékosan környezetszennyezést okozó vállalatokat anyagilag is felelősségre lehessen vonni. Jelenleg a környezetvédelmi hatóság hiába szab ki akár rekordmértékű bírságot, a szennyezést okozó cégnek sokszor nincs olyan vagyona, amelyből a kárelhárítás vagy a kármentesítés költségét meg lehetne téríteni. Sőt gyakori, hogy az eljárás végére a károkozó céget egyszerűen felszámolják, így a kárelhárítást végül teljes egészében állami költségvetésből kell finanszírozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik