Élet-Stílus

A ruházaton is “átlát” brit kamera

admin
admin

2008. 03. 09. 14:22

Egy brit vállalat olyan kamerát fejlesztett ki, amely képes akár 25 méteres távolságból észlelni mozgó emberen a felsőruházat alatt elrejtett fegyvert, robbanóanyagot vagy drogot.

A ThruVision cég által kifejlesztett T5000 kódjelű kamera az élőlények és tárgyak természetes elektromágneses kisugárzását észleli. Szakemberek szerint a felfedezés korszakalkotó lehet a biztonsági technológiák fejlődésében. Az új eszköz teljesen ártalmatlan az emberre nézve, nem tárja a megfigyelő elé a ruházat által fedett emberi testet, viszont képes megkülönböztetni a fémből vagy más anyagból készült rejtett tárgyakat. Clive Beattie, a ThruVision vezetője szerint a T5000 eme tulajdonsága javítani fogja a biztonsági rendszerek minőségét.

Stadionokban is bevethető

A kamerát lehet alkalmazni a katonaságnál, de akár polgári célokra is repülőtereken, áruházakban vagy sporteseményeken. Félő azonban, hogy az újfajta eljárás fokozhatja azokat az aggodalmakat is, hogy a brit társadalom “felügyelt társadalommá” válik, mivel már most is megfigyelő kamerák százezrei figyelik éjjel-nappal a polgárokat országszerte.

Kiszűri a kokaint is

A T5000 által használt technológiát a ThruVision az Európai Űrügynökség (ESA) közreműködésével fejlesztette ki, a kutatók gondosan tanulmányozták a kihűlő csillagokat vizsgáló csillagászok munkáját. Az eljárás azon a tényen alapul, hogy minden tárgy alacsony szintű elektromágneses sugárzást bocsát ki.

A Terahertz sugarak az elektromágneses spektrumnak az infravörös és mikrohullamú sugárzás közötti tartományába esnek. Képesek áthatolni a felhőkön, de akár a falakon is. A vizsgált tárgy anyagától függően más-más a hullámok rajzolata, és ezáltal lehet megkülönböztetni például a robbanóanyagot a közönséges agyagtól, vagy a kokaint a liszttől.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.