Élet-Stílus

A ruházaton is “átlát” brit kamera

Egy brit vállalat olyan kamerát fejlesztett ki, amely képes akár 25 méteres távolságból észlelni mozgó emberen a felsőruházat alatt elrejtett fegyvert, robbanóanyagot vagy drogot.

A ThruVision cég által kifejlesztett T5000 kódjelű kamera az élőlények és tárgyak természetes elektromágneses kisugárzását észleli. Szakemberek szerint a felfedezés korszakalkotó lehet a biztonsági technológiák fejlődésében. Az új eszköz teljesen ártalmatlan az emberre nézve, nem tárja a megfigyelő elé a ruházat által fedett emberi testet, viszont képes megkülönböztetni a fémből vagy más anyagból készült rejtett tárgyakat. Clive Beattie, a ThruVision vezetője szerint a T5000 eme tulajdonsága javítani fogja a biztonsági rendszerek minőségét.

Stadionokban is bevethető

A kamerát lehet alkalmazni a katonaságnál, de akár polgári célokra is repülőtereken, áruházakban vagy sporteseményeken. Félő azonban, hogy az újfajta eljárás fokozhatja azokat az aggodalmakat is, hogy a brit társadalom “felügyelt társadalommá” válik, mivel már most is megfigyelő kamerák százezrei figyelik éjjel-nappal a polgárokat országszerte.

Kiszűri a kokaint is

A T5000 által használt technológiát a ThruVision az Európai Űrügynökség (ESA) közreműködésével fejlesztette ki, a kutatók gondosan tanulmányozták a kihűlő csillagokat vizsgáló csillagászok munkáját. Az eljárás azon a tényen alapul, hogy minden tárgy alacsony szintű elektromágneses sugárzást bocsát ki.

A Terahertz sugarak az elektromágneses spektrumnak az infravörös és mikrohullamú sugárzás közötti tartományába esnek. Képesek áthatolni a felhőkön, de akár a falakon is. A vizsgált tárgy anyagától függően más-más a hullámok rajzolata, és ezáltal lehet megkülönböztetni például a robbanóanyagot a közönséges agyagtól, vagy a kokaint a liszttől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik