Élet-Stílus

Juhászék kiestek, Dzsudzsákék bravúrja

Ugyan még csak az odavágókon vagyunk túl az UEFA-kupa nyolcaddöntőjében, de az Anderlecht–Bayern-összecsapás már most eldőlt. A PSV Eindhoven óriási meglepetésre győzött a Tottenham otthonában, a Fiorentina megverte az Evertont, a német párharcban pedig a Leverkusen került előnybe.

Csütörtök délután a kiírás egyik legnagyobb esélyese, a Bayern München Juhász Rolanddal a kezdőben kiálló Anderlechtet oktatta. Az első félidőben még úgy-ahogy tartotta magát a belga bajnok, egyedül Altintop korai lövésénél kapitulált a védelem. A mérkőzés és ezzel együtt a párharc viszont már a szünet előtt eldőlt, miután a teljesen eszetlenül futballozó lengyel Wasilewski perceken belül két sárgát kapott.

Luca Toni még a lefújás előtt bepakolt egyet, majd a fordulás után sorban érkeztek a bajor gólok: Podolski, Klose és Ribéry könnyedén növelte az emberelőnyben futballozó bajorok előnyét, ahol szokás szerint ismét a francia középpályás volt a csapat motorja. A Juhásszal sokat birkózó Toni ugyan összeszedte a második sárgáját, ami azt jelenti, hogy nem játszhat a visszavágón, ennek azonban már nincsen különösebb jelentősége. Az Anderlechtnek nincs esélye a továbbjutásra.

Nem kell izgulniuk a bajoroknak (AFP)

Nem kell izgulniuk a bajoroknak (AFP)

A másik talpon maradt magyaros csapatra, a PSV Eindhovenre sem várt sokkal könnyebb feladat, hiszen a White Hart Lane-re, a Tottenham otthonába látogattak Dzsudzsák Balázsék. A magyar játékos ezúttal a kispadon kezdett, és csak a hajrában, a 84. percben cserélte be a holland együttes trénere.

A mérkőzés lagymatag játékkal kezdődött, egy olyan 20 perc elteltével aztán mintegy vezényszóra rákapcsolt mindkét csapat. A PSV fegyelmezett védekezésből villámgyors kontrákkal operált, az angolok viszont tanácstalanul rohamozták a vendégvédelmet. Fél óra elteltével a Tottenham-védők kapitális bakiját kihasználva a perui Farfán lőtt gólt: a villámgyors csatár „ajándéklabdát” kapott a Hotspur védőitől, és hidegvérűen Robinson mellett belőtte a mérkőzés egyetlen gólját.

A második félidőben még inkább hátrahúzódott a holland bajnok, Berbatov és Keane képtelen volt eltalálni a kaput, de az angolok nem is nagyon nyílhattak ki, mert a PSV kontrái életveszélyesek voltak. Így maradt az egygólos előny, amit hazai pályán sem lesz könnyű megtartani, hiszen a meglehetősen rapszodikus észek-londoniak bárkinek lőnek két gólt idegenben.

A Getafe is idegenben szerzett egygólos előnyt a Benfica otthonában, a Bolton ikszelt a Sporting Lisboával, de a többi meccsen hazai győzelmek születtek. A Marseille az orosz Zenitnek vágott egy hármast, a Fiorentina két góllal verte az Evertont, a Glasgow pedig a Werder-kapus két lepkéjének köszönhetően nyugodt helyzetből várhatja az egy hét múlva esedékes visszavágót. A Leverkusen-HSV párharcban egyelőre a gyógyszergyáriak állnak jobban, mivel otthon 1-0-ra nyertek.

UEFA-kupa, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések:
Benfica (portugál) – Getafe (spanyol) 1-2 (0-1)
Gól: Mantorras (76.), illetve De La Red (25.), Hernandez (67.)
Kiállítva: Cardozo (7. Benfica)

Olympique Marseille (francia)-Zenit (orosz) 3-1 (1-0)
Gól: Cissé (37., 55.), Niang (48.), illetve Arsavin (82.)

Fiorentina (olasz)-Everton (angol) 2-0 (0-0)
Gól: Kuzmanovic (70.), Montolivo (81.)

Rangers (skót) – Werder Bremen (német) 2-0 (1-0)
Gól: Cousin (45.), Davis (48.)

Bayer Leverkusen (német) – Hamburg (német) 1-0 (0-0)
Gól: Gekasz (77.)

Bolton (angol)-Sporting Lisboa (portugál) 1-1 (1-0)
Gól: McCann (25.), illetve Vukcevic (69.)

Tottenham (angol)-PSV Eindhoven (holland) 0-1 (0-1)
Gól: Farfán (34.)

Anderlecht (belga) – Bayern München (német) 0-5 (0-2)
Gól: Altintop (9.), Toni (45+1.), Podolski (57.), Klose (67.), Ribery (86.)
Kiállítva: Wasilewski (44., Anderlecht)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik