Élet-Stílus

Elhunyt Macskássy Katalin

Életének 66. évében pénteken elhunyt Macskássy Katalin filmrendező, a magyar animációsfilm-művészet kiemelkedő személyisége, a Duna Televízió munkatársa.

Macskássy Katalin 1942. július 13-án született Budapesten. 1971-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ezt követően a Pannónia Filmstúdióban dolgozott. 1971-ben készítette első filmjét a Balázs Béla Stúdióban.

A televíziós sorozatok, mesefilmek mellett szociológiai, pszichológiai és politikai animációs dokumentumfilmeket, ismeretterjesztő, dokumentum- és reklámfilmeket is készített. Legjelentősebb munkái gyerekekről szólnak, ezekkel saját műfajt teremtett: az animációs dokumentumfilmet. Számos alkotása közül kiemelkedik a Gombnyomásra, Nekem az élet teccik nagyon, Ünnepeink, Családrajz, Mit vinnél magaddal, Testünk, Tücsök és hangya, Másféleszűek, “Óh, gyermekek, Tietek a jövő”, Van itt jó is, rossz is, a Sosem volt Cigányország, a Parasztdekameron, vagy a Duna Televízióban vasárnaponként látható Hol volt, hol nem volt című mesesorozat.

Munkásságát 1975-ben Arany Meteor díjjal, 1977-ben UNICEF-díjjal, 1984-ben Balázs Béla-díjjal, 1989-ben Gyermekekért díjjal, 1990-ben érdemes művész címmel ismerték el, megkapta a trevisói gyermek- és ifjúsági filmfesztivál fődíját, a Fellini-díjat és a Kamera Hungária Fesztivál díját is 2000-ben.

Macskássy Katalin temetéséről később intézkednek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik