Élet-Stílus

Tekerjük vissza a fűtést!

Minimális odafigyeléssel, befektetéssel jelentős energiamegtakarítást lehet elérni: az Energia Klub tanácsaival most a fűtésszámlát pörgetjük vissza, miközben klímánkat is hagyjuk fellélegezni. Az ideális hőmérséklet - energiatakarékossági sorozat a FigyelőNeten.

Kezdjük a legnagyobb energiafogyasztóval! Ebben a részben az Energia Klub a lakás fűtéséről, az ideális hőmérséklet eléréséről ad könnyen megvalósítható tanácsokat. Cél az energia ésszerű és takarékos felhasználása.

A háztartási energiafelhasználás körülbelül 70 százalékát a fűtés teszi ki, ami azt jelenti, hogy itt rejlenek a legnagyobb lehetőségek energiafogyasztásunk csökkentésére. Az alábbi tanácsok segítségével nemcsak energiát, hanem jelentős költségeket is megtakaríthatunk! A számítások gázfűtéses, szabályozható radiátorokkal rendelkező háztartásokra vonatkoznak.

Tekerjük lejjebb!

A nappali és dolgozószobát általában elegendő 20-21 Celsius-fokra felfűteni, éjszaka pedig 18 fok körüli hőmérséklet is elég. Érdemes szem előtt tartani a következőt: ha a szoba hőmérsékletét 1 fokkal csökkentjük, 5-6 százalékkal kevesebb energiát fogyasztunk. Tehát ha 25 helyett 20 Celsius-fokkal is megelégszünk, mintegy 30 százalékkal csökkentjük a fűtésre fordított energiát, ráadásul a túlfűtött lakás nem is egészséges. Így egy átlagos, gázfűtéses lakás fűtésére éves szinten körülbelül 50 ezer forinttal kevesebbet kell költenünk.

Ha napközben hosszabb időre elmegyünk otthonról, érdemes lejjebb tekerni a fűtést. A hálószobát, fürdőt és a vendégszobát sem feltétlenül szükséges mindig fűteni. Ezzel az egyszerű lépéssel 5 százalékát megspórolhatjuk a fűtésre fordított energiának, amely mintegy nyolcezer forintos megtakarítást jelent évente. Érdemes a helyes páratartalomra is odafigyelni, hiszen az alacsonyabb hőmérsékletet is melegnek érezzük, ha elég párás a levegő!

A következő részben – egy hét múlva – radiátorpraktikákat ajánlunk!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik