Élet-Stílus

Napi dinnye: Drogozott Mózes?

admin
admin

2008. 03. 05. 12:39

A jeruzsálemi egyetem egyik neves professzora szerint Mózes hallucinogén szer hatása alatt állt, amikor megkapta a Tízparancsolatot, illetve amikor meglátta az égő csipkebokrot.

Benny Shanon, a Jeruzsálemi Héber Egyetem kognitív pszichológiával foglalkozó professzora úgy véli, az Ótestamentumban számos olyan történés szerepel, amelyet pszichedelikus drogok válthattak ki – írta a The Sun. A szakember szerint a bibliai idő zsidói igen tisztelték a hallucinogén hatásokat kiváltó növényeket.

„Mózes minden bizonnyal a vallási szertartásoknál gyakran használt ayahuascafőzetből ivott, amely Dél-Izraelben is honos növényből készül, s pszichedelikus hatást vált ki” – állítja Shanon, támaszkodva saját élményeire. A professzor ugyanis fogyasztott az Amazon vidékén elterjedt, látomásokat okozó ayahuascafőzetből, és hasonló víziói voltak, mint Mózesnek.

Shanon úgy véli, Mózes életében fontos szerepet játszottak a növényi eredetű drogok. „Gondoljunk csak a Tízparancsolat átvételére a Sínai-hegyen, illetve az égő csipkebokorra” – mutat rá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.