Élet-Stílus

Kétezer éves váza az évszak műtárgya

Egy vadkanra vadászó lovast ábrázoló, több mint kétezer éves terrakotta vázát láthat keddtől az évszak műtárgya sorozat tavaszi darabjaként a fővárosi Szépművészeti Múzeumban a közönség.

A múzeum reneszánsz csarnokában május 25-ig láthatják az érdeklődők az Antik Gyűjtemény régóta őrzött, eredetileg színesre festett terrakotta vázáját. A csoportos jelenetet formázó edény vadkanra vadászó lovast ábrázol, stílusa alapján az időszámítás előtti 325 és 250 közötti időben készült, feltehetően Görögország északi részén.

A kiállított figurális edény lékythos volt, amely szokásos, nem figurális formájában a halottat kísérte utolsó útjára. Ez lehetett a rendeltetése az Antik Gyűjtemény egyedülálló formájú, vadkanvadászatot ábrázoló vázájának, amely egy olyan ifjú emlékét őrzi, aki az egyik létformából a másikba, az élők közösségéből a holtak számosabb közösségébe lépett át.

A Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye 2003 telén indította útjára az évszak műtárgya elnevezésű kamarakiállítás-sorozatot azzal a céllal, hogy rendszeresen a közönség elé tárjon egy-egy újonnan megszerzett vagy restaurált művet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik