Élet-Stílus

Budapesten koncertezik Nick Cave

Az ausztráliai születésű, jelenleg Angliában élő alternatív pop-rock zenész a Petőfi Csarnokban lép fel május 26-án.

Az ötvenedik életévét már betöltött Nicholas Edward Cave az ének mellett billentyűs hangszereken és gitáron játszik. Első zenekarát 1973-ban alapította Mick Harvey gitárossal, Tracey Pew basszusgitárossal és Phil Calvert dobossal. Repertoárjuk ekkor Lou Reed-, David Bowie-, Alice Cooper- és Roxy Music-feldolgozásokból állt. Később felvették a Boys Next Door nevet, és Nick saját szerzeményeit is műsorra tűzték.

Dióhéjban

Helyszín: Petőfi Csarnok

Időpont. május 26.

Csapata kis idő múlva a Birthday Party névre váltott és Londonba, majd Nyugat-Berlinbe tette át székhelyét, azután 1984-ben szétesett, többek között alkohol- és kábítószer-problémák miatt. Cave és Harvey együtt maradt és megalapította a Nick Cave and the Bad Seedst. Debütáló albumuk 1984-ben jelent meg From Her to Eternity címmel.

Cave 2005-ben a Szigeten lépett fel (fotó: MTI)

Cave 2005-ben a Szigeten lépett fel (fotó: MTI)

Berlinben négy további albumot adott ki a banda, majd Nick átköltözött Brazíliába, onnan pedig Londonba. 1996-ban adta ki a Murder Ballads című albumot, amely gyilkosságokról szóló dalok gyűjteménye. Legismertebb “gyilkos” balladái a Henry Lee PJ Harveyval és a Where The Wild Roses Grow Kylie Minogue-gal készült. Következő albumán Nick életrajzi és vallási ihletésű dalok találhatók. 2001-ben nagy sikert aratott aktuális albumával, annak turnéja keretében koncertezett Magyarországon A 2004-ben megjelent dupla albumán gospelkórus működött közre.

Az idők folyamán kiadott egy regényt (And the Ass Saw the Angel), s filmekben kapott szerepeket. 2008-ban visszatért a zenéhez: márciusban jelent meg a Dig!!! Lazarus, Dig!!! című albuma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik