Élet-Stílus

Ausztriában gyártják a magyar autót

A kedvezőtlen gyártási feltételek és a bizonytalan gazdasági helyzet miatt az ausztriai Weinzben indul a magyar fejlesztésű elektromos meghajtású kis autó – írja a napi Gazdaság.

A gyártó Brixxon Elektromos Autó Kft. korábban Szentgotthárdon tárgyalt a gyártókapacitás kialakításáról, de a cégnek egyelőre nincs olyan ajánlata Magyarországról, amely az autót támogatná, a gyártást elősegítené, vagy a szándékot honorálná. Ha olcsó gyártást akarnak, akkor kelet felé, ha minőségi környezetet és feltételeket, akkor nyugat felé kell orientálódniuk – mondta Horváth Sándor László, a kft. Tulajdonos-ügyvezetője.

Weinzben egy 1350 négyzetméteres, jelenleg a FIAT által használt komplexumra írtak alá bérleti szerződést. A városvezetés felajánlotta, hogy a település állja a gyártóüzem bérleti költségeinek 30-40 százalékát, a kommunális adóból 14-30 százalékot, és osztrák munkaerő alkalmazása esetén további kedvezményeket biztosít a magyar cégnek. A Brixxon jelenleg ötezer járműre szóló, főleg Ausztriából és Németországból érkező előrendelést regisztrált, 2008-ban mintegy ezer autó összeszerelését tervezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik