Élet-Stílus

Több, de kisebb lakás épült

Az elmúlt évben 7 százalékkal több lakást adtak át, csökkent ugyanakkor a kiadott építési engedélyek száma. Az elkészült bérlakások aránya az 1 százalékot sem érte el.

Tavaly a használatba vett lakások száma 36 ezer volt, ami 7 százalékkal volt több, mint 2006-ban – derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből. Új lakás építésére 44 ezer engedélyt adtak ki, ami viszont 1 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Az új lakások több mint felének építtetői természetes személyek voltak, a vállalkozók részaránya 46 százalékos volt. Alig épült ugyanakkor bérlakás, számuk 2007-ben nem érte el a 300-at.

Kisebb lakások épültek

A 60 négyzetméternél kisebb alapterületű lakások számának bővülése 14 százalékos volt tavaly, míg az ennél nagyobbak volumenének növekedése az átlag alatt maradt. A kis lakások térnyerése következtében tovább csökkent az átlagos lakásméret, ami 2007-ben 87 négyzetméter volt, 2 négyzetméterrel kisebb, mint az előző évben.

A lakásépítés növekedése elsősorban a fővárosban és a nagyvárosokban volt jellemző. Az új lakások 46 százaléka a fővárosban, illetve a közép-magyarországi régióban kapott használatbavételi engedélyt, és a kiadott új lakásépítési engedélyek alapján a jövőbeli építkezéseknek már a fele ide fog koncentrálódni.

Megyék szerint erős szóródás mutatkozott, a legnagyobb különbség két szomszédos megye – Veszprém és Fejér – között van: az előbbiben 61 százalékkal több, az utóbbiban 27 százalékkal kevesebb lakás épült, mint 2006-ban.

4 millió négyzetméter új otthont terveznek

A kiadott új építési engedélyek alapján lakóépületként több mint 4 millió négyzetméter beépítését tervezik, ami 2 százalékkal kevesebb, mint 2006-ban volt. A többlakásos lakóházak térnyerése az egylakásos lakóépületek visszaszorulása mellett tovább folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik