Élet-Stílus

Gazdaságosabb a fekete kereső

A Blackle.com internetes kereső fekete alapon jeleníti meg a Google találatait. Ezáltal globális szinten akár 750 Megawattóra energiát spórolhatnánk évente, ami megfelel a paksi atomerőmű egy blokkjának másfél órai termelésének.

A blackle.com annyiban tér el a Google fekete változatától, hogy míg utóbbi a „Google Search” lenyomása után átvált „sima Google-ba”, azaz fehér háttéren kék szövegre, a Blackle a találatokat is fekete alapon fehér betűkkel közli.

A Blackle elsősorban az Egyesült Államokban működő honlapokon keres, ezért a megtakarítását is az amerikai energiaárak alapján számolták ki. Bár az elérhető energiamegtakarítás jelentőségében sokan kételkednek, egyes vélemények szerint Blackle-vel akár 75 ezer dollárt (közel 13 millió forintot) spórolhatunk: mindössze néhány színkódot kell megváltoztatnunk a számítógépünkön. A megjelenített látvány ugyanis elsősorban a felhasználó színbeállításainak és az asztal grafikájának függvénye csakúgy, mint a megnyitott felhasználói ablakok színe és mérete.

Gazdaságosabb a fekete kereső 1

Míg egy hagyományos CRT monitornak egy teljesen fehér weblap megjelenítéséhez körülbelül 74 wattra van szüksége, egy teljesen fekete lap mindössze 59 wattot fogyaszt. A Google naponta körülbelül 200 millió keresést hajt végre: feltételezve, hogy minden lekérdezés körülbelül tíz másodpercen keresztül látható teljes képernyőn, a Google naponta körülbelül 550 ezer órányi időtartamon keresztül fut összesen a világ számítógépein. Ebben az esetben, ha minden felhasználó fekete háttérre váltana, az fejenként 15, globálisan évi háromezer watt megtakarítást jelentene.

Kilowatt-óránként 10 centtel számolva, ha az összes CRT monitoron – amelyek az összes monitor 25 százalékát teszik ki – megváltoztatnánk a színkódokat, vagyis befeketítenénk a hátteret, évi 75 ezer dollárt takaríthatnánk meg. Egyes vélemények szerint ezzel évi 750 Megawatt-óra energiát spórolhatunk meg. Éppen annyit, amennyit a Pakson működő négy blokk egyike másfél óra alatt megtermel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik