Élet-Stílus

Megépült az ítéletnapi vetőmagszéf

A bolygónkon termesztett összes mezőgazdasági növény vetőmagját őrzik majd egy esetleges kataklizma esetére Norvégiában, a Sarkkörön túl létrehozott földrengés- és atombiztos „ítéletnapi tárolóban".

A norvég kormány két éve határozta el egy sarkköri vetőmagvilágbank létrehozását, hogy megőrizzék a bolygónkon használt összes vetőmag mintáját egy esetleges nukleáris háború vagy világméretű természeti katasztrófa esetére. Így egy potenciális kataklizma után az emberiségnek lenne miből újrakezdenie az élelmiszertermelést.

Túléli a katasztrófákat

Az „ítéletnapi vetőmagszéfet” az Északi-sarktól mindössze ezer kilométernyire, a négy Svalbard-sziget egyikén 6 millió eurós (1,57 milliárd forintos) költséggel építették meg egy hegy belsejében. A három, egyenként 27×10 méteres, légmentesen záródó kamrában mínusz 18 fokos hőmérsékleten a vetőmagok akár ezer éven át is megőrizhetők.

Képgaléria a szigorúan őrzött vetőmagszéfről!

Képgaléria a szigorúan őrzött vetőmagszéfről!

Noé agrárbárkája 130 méterrel a tengerszint fölött található. Így nem önti el a víz, amennyiben a globális felmelegedés következtében elolvad a sarki jégtakaró, s megemelkedik a tengerek szintje. A tároló kibírja a nukleáris rakétatámadást, s akár a Richter skála szerinti 6,4-es erősségű földrengésnek is ellenáll.

Már 250 ezer minta

„Összesen 4,5 millió féle vetőmagminta helyezhető el a tárolóban, kétszer annyi, mint amennyi a tudósok ismerete szerint létezik a földön” – közölte Cary Fowler, a vetőmagok összegyűjtését megszervező Globális Vetemény-sokféleség Szövetség ügyvezető igazgatója, s egyben a projekt ötletadója.
A világ összes, szám szerint 1400 vetőmagbankjától szeretnének mintát kapni. A válsággócokban azonban már megsemmisült néhány génbank: Irakban és Afganisztánban a háború következtében, a Fülöp-szigeteken pedig a tájfun miatt pusztult el. Pakisztán és Kenya, ahol komoly zavargások vannak, már elküldte a vetőmagmintákat, a kolumbiai szállítmány pedig igen alapos rendőrségi vizsgálaton esett át, nehogy a projekt leple alatt kábítószert csempésszenek. Eddig az ítéletnapi tárolóba 250 ezer vetőmagminta érkezett, amelyek a küldő országok tulajdonában maradnak.

A tervek szerint az ünnepélyes keddi megnyitón jelen lesz a Svalbard-szigeteken (Spitzbergák) José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, valamint Wangari Maathai Nobel-békedíjas kenyai környezetvédő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik