Élet-Stílus

Jamaikai legenda érkezik a hajóra

Egy évvel Lee 'Scratch' Perry történelmi fellépése után ismét a reggae egyik élő legendája érkezik először Magyarországra csütörtökön: Perry egykori harcos- és zenésztársa, a jamaikai zene történetének talán legfontosabb kulcslemezét, a War Ina Babylont megalkotó Max Romeo lép fel az A38 Hajón.

Maxwell Livingston Smith, azaz később felvett művésznevén Max Romeo 1944-ben született, és életének első másfél évtizedét egy cukornádültetvényen élte le. 18 évesen, egy helyi tehetségkutató versenyt megnyerve jutott el Kingstonba. Első sikereit az Emotions zenekarban aratta, majd 1968-ban szólókarrierbe kezdett. Ekkor került kapcsolatba Lee ‘Scratch’ Perryvel, és ekkor alakította első zenekarát, a Hippy Boyst, amely később Upsetters néven vált a reggae megkerülhetetlen stúdiózenekarává.

Jamaikai legenda érkezik a hajóra 1

dióhéjban

Időpont: február 28. csütörtök 21 óra
Helyszín: A38 Hajó
Jegyár: elővételben: 4000 forint, a koncert napján: 4500 forint

Romeo a hetvenes évek elején vált a jamaikai reggae kulcsfigurájává, amikor dalaival és személyiségének teljes súlyával belefolyt az országos politikába. Let the Power Fall on I című száma a baloldali Népi Nemzeti Párt (PNP) 1972-es választási indulója lett. Az 1972-es választások és a következő évek véres és szó szerint gyilkos küzdelmei a kormányzó JLP és a PNP között meghatározó élményt jelentettek Romeo generációjának. Számtalan dal örökítette meg ezt a korszakot, többek között Max Romeo kulcsfontosságú dala, a War Ina Babylon.

Max Romeo – és Perry – pályfutásának vitathatatlan csúcsa és magismételhetetlen pillanata az 1976-os War Ina Babylon című lemez, amely eszenciális sűrítménye kettejük közös stúdiója, a Black Ark zenei világának. Finom, lassan lüktető, visszhangosan dubba hajló, melankolikus reggae-himnuszok sora, köztük az elmúlt két évtizedben ronggyá hangmintázott Chase the Devil.

A sikerek ellenére Perry és Romeo útjai szétváltak, az utóbbi New Yorkba utazott, ahol szoros kapcsolatba került a Rolling Stonesszal, vokálozott az Emotional Rescue-n, miközben Keith Richards produceri feladatokat vállalt a Holding Out My Love to You albumon (ez utóbbin a reggae új generációjának alapvető producerpárosa, Sly & Robbie is közreműködött).

Azóta Max Romeo számtalan lemezt adott ki, a reggae számtalan formájában kipróbálta magát, kacérkodott az elektronikával, visszatért a gyökerekhez, voltak mélypontjai, majd karrierje ismét a magasba ívelt. Egyvalami bizonyos: személyében a reggae egyik legnagyob formátumú egyénisége látogat az A38 Hajóra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik