Élet-Stílus

Eduardo nem vádaskodik, a gyógyulásra fókuszál

A kettős nyílt bokatörést szenvedett Eduardo nem foglalkozik a sérülése körülményeivel, kizárólag a mielőbbi gyógyulásra koncentrál, szeretne olyan hamar visszatérni, ahogy az csak lehetséges. A hasonló sérülést szenvedett Csertői Aurél az FN-nek elmondta, most még lehetetlen megmondani, hogy a horvát csatár képes lesz-e újra a legmagasabb szinten futballozni.

„Csupán arra emlékszem, hogy elestem és láttam, hogy a bokám kifordult a helyéről. Ami ezután történt, az teljesen kiesett. Mondjuk, már nem is akarok ezzel foglalkozni, kizárólag a gyógyulásra koncentrálok, szeretnék olyan hamar felépülni, ahogy az csak lehetséges. Elszánt vagyok, újra játszani szeretnék” – magyarázta a brazil származású horvát labdarúgó, akit vasárnap Birminghamből egy londoni klinikára szállítottak.

Az Arsenal támadója Martin Taylor brutális belépője nyomán (videó – de csak erős idegzetűeknek!) sérült meg súlyosan, kettős nyílt bokatörést szenvedett, ami miatt mát befejeződött számára a szezon, továbbá a nyári Eb-t is ki kell hagynia. Arsenal Wenger, az „ágyúsok” edzője ugyanakkor attól tart, hogy még a következő szezonban sem számíthat Eduardóra, gyanúja szerint nagyon hosszú kényszerpihenő vár a játékosára.

Futballozni szeretne - minél hamarabb (Getty)

Futballozni szeretne – minél hamarabb (Getty)

„Szerencsétlen helyzet volt, a labdarúgásban sajnos megesik az ilyesmi” – így Eduardo, aki semmi rosszat nem mondott az ellene szabálytalankodó, tette miatt piros lappal kiállított Martin Taylorra, inkább arról beszélt, hogy mennyire meghatja az a szeretet és támogatás, amely a sérülése óta körülveszi.

Természetesen horvát részről is reagáltak a történtekre, Slaven Bilic kapitány először csak annyit mondott, „borzasztó, ami történt”, Niko Kovac, a válogatott csapatkapitánya pedig a fejét csóválva úgy nyilatkozott: nem hitte volna, hogy manapság is előfordulhatnak ilyen brutális jelenetek a labdarúgásban. Bilic, miután túltette magát a sokkon, a fentiekhez még hozzátette: „Az a legfontosabb, hogy Eduardo a lehető leghamarabb felgyógyuljon, és hogy újra játszhasson.”

A sérült labdarúgó klubedzője első felindultságában igen keményen fogalmazott, Wenger amondó volt, Martin Taylort soha többé nem szabadna futballpálya közelébe engedni – igaz, később „puhított” a véleményén. A sérülést okozó védőt egyébként Alex McLeish menedzser mellett a csapattársak nevében Stephen Kelly is védeni próbálta, illetve utóbbi leginkább a Taylort „támadó” Wengerrel volt elfoglalva.

„Nyilván felfokozott lelkiállapotával magyarázhatóak a szavai, ezzel együtt szégyellhetné magát. Borzasztó dolgokat mondott. Martin nem egy vadállat, teljesen összezuhant az eset óta, a padlón van. Sajnálatos, ami történt, de ez véletlen baleset volt. Hétről hétre előfordul, hogy játékosok páros lábbal csúsznak be, na azok valóban brutális megmozdulások, ugyanakkor Martin csak az egyik labdát használta, és szerelni akart” – így Kelly.

Csertői: kellemetlen emlék

Magyarországon is volt példa hasonlóan súlyos sérülésre. Véber György és Csertői Aurél esetére talán még jó néhány futballszurkoló emlékszik. Az NB II-es Haladást irányító Csertői a Honvéd játékosaként – a ferencvárosi Mátyus János rossz ütemű becsúszása nyomán – nyílt bokatörést szenvedett, és ez gyakorlatilag az élvonalbeli karrierjének végét jelentette – igaz, néhány évvel idősebb volt, mint az Arsenal támadója, aki hétfőn „ünnepli” a 25. születésnapját.

„Ha nagyon finoman akarok fogalmazni, akkor azt mondom: kellemetlenül érintett az a sérülés, két nappal a műtét után azonban már csak a mielőbbi gyógyuláson járt az eszem. Noha a hosszú kihagyás után még visszatértem, és a szerződésemből még hátralévő fél év alatt játszottam is néhány meccset, a bokatöréssel tulajdonképpen véget ért az élvonalbeli pályafutásom. Azt, hogy Eduardo képes lesz-e újra a legmagasabb szinten futballozni, azt most szinte képtelenség megoldani, de nyilván az ő pályafutására is kihat majd a dolog. Persze Angliában biztosan a legjobb bánásmódban lesz része, minden segítséget megkap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik