Élet-Stílus

Londoni rangadó a Ligakupa-döntőben

Akárcsak tavaly, idén is londoni belügy az angol Ligakupa-döntője. Vasárnap a címvédő Chelsea és a Tottenham csap össze a trófeáért a Wembley Stadionban.

A Chelsea tavalyi fináléban egy emlékezetes mérkőzésen – a fejen rúgott John Terryt a mentő vitte el, továbbá háromszor is villant a piros lap – Didier Drogba két góljával 2-1-re verte az Arsenalt, s idén is egy londoni csapattal küzd meg a trófeáért.

A kétségkívül esélyesként pályára lépő „kékek” háza táján Terry és Frank Lampard esetleges mellőzése szolgáltatja a legfőbb beszédtémát. A válogatott védő a múlt heti, Huddersfield elleni győztes FA-kupa-mérkőzésen tért vissza, a keddi BL-meccsen viszont csak a kispadon ücsörgött. A nemrég felgyógyult Lampard – aki két gólt lőtt a Huddersfieldnek – szintén csere volt az Olimpiakosz ellen, csak az utolsó percekre állt be.

Bár mind a ketten tagjai a Chelsea keretének – Angliában általános megdöbbenésre -, vélhetően egyikük sem játszik vasárnap. Naná, hogy a helyi újságírók leginkább e témakörben faggatták Avram Grantet, a Chelsea menedzserét – igaz, sokkal okosabb senki sem lett az izraeli edző szavai hallatán.

John Terry kimarad? (Getty)

John Terry kimarad? (Getty)

„Én vagyok a főnök, és a munkám során olykor kemény döntéseket kell hoznom. Ez persze nem kizárólag Frankre és Jonhra vonatkozik, hiszen sok jó labdarúgónk van, és közülük csak tizenegyet jelölhetek a kezdőbe” – mismásolt az ötödik Ligakupa-elsőségére hajtó „kékek” szakvezetője.

A Chelsea a Hull, a Leicester, a Liverpool és az Everton – utóbbi kétszeri – legyőzésével jutott el a döntőnek 2000 után újra otthont adó Wembley Stadionba, méghozzá úgy, hogy öt meccsen 13 gólt szerzett és csak négyet kapott.

A bajnokságban a harmadik pozíciót birtokolja, nyolc hellyel és 23 ponttal előzi meg a riválisát, ráadásul a Premier League-ben, január 12-én 2-0-ra egyszer már legyőzte a Tottenhamet.

A sorozatot 1971-ben, 1973-ban és 1999 megnyerő észak-londoni klubnak a Ligakupában nagyon jól megy: eddigi öt meccséből négyet megnyert, és az elődöntő visszavágóján kiütötte, 5-1-re páholta el a listavezető Arsenalt. A Chelsea-vel egyetemben a Tottenham is döntetlennel hangolt a döntőre, és bár továbbjutott az UEFA-kupában, a Slavia Paraha elleni 1-1-re, főleg a mutatott játékra aligha lehet büszke.

1999 után nyerhet újra trófeát a Spurs (Getty)

1999 után nyerhet újra trófeát a Spurs (Getty)

„Ha úgy játszunk, mint a Slavia ellen, alighanem vesztesen hagyjuk el a pályát. Csak akkor verhetjük meg a Chelsea-t, ha jelentősen javul a teljesítményünk. Ismerjük a vetélytársat, tisztában vagyunk azzal, hogy nem mi vagyunk a favoritok, hiszen a Chelsea előkelőbb helyet foglal el a tabellán, de a labdarúgásban bármi megtörténhet. Nagyszerű lenne trófeát nyerni, ezzel nagy örömet szereznénk a klubnak és a szurkolóinknak” – így Juande Ramos, a Tottenham edzője.

A spanyol szakvezetőnek Michael Dawson és Kevin-Prince Boateng kisebb sérülése okoz problémát a meccs előtt, ugyanakkor Pascal Chimbonda felgyógyult, továbbá egyhónapos kihagyás után a védő Ledley King is visszatérhet a csapatba.

Angol Ligakupa-döntő:

Tottenham-Chelsea, vasárnap, 16:00

Wembley Stadion, vezeti: Halsey

Keretek. Tottenham: Robinson, Cerny, Hutton, Chimbonda, Lee, Gunter, Dawson, King, Woodgate, Rocha, Kaboul, Tainio, O’Hara, Huddlestone, Zokora, Jenas, Malbranque, Lennon, Boateng, Taarabt, Bent, Robbie Keane, Berbatov.

Chelsea: Cech, Cudicini, Hilario, Ferreira, Belletti, Terry, Alex, Ben-Haim, Carvalho, Ash. Cole, Bridge, Sidwell, Essien, Lampard, Ballack, Malouda, S. Wright-Phillips, Drogba, Anelka, J. Cole, Pizarro, Shevchenko, Kalou, Obi, Makelele.

Út a döntőig

Chelsea:
Hull City 4-0 (idegenben)
Leicester City 4-3 (otthon)
Liverpool 2-0 (o)
Everton 2-1 (o)
Everton 1-0 (i)

Tottenham:

Middlesbrough 2-0 (o)

Blackpool 2-0 (o)

Manchester City 2-0 (i)

Arsenal 1-1 (i)

Arsenal 5-1 (o)

(Az elődöntő oda-visszavágós volt)

Az utóbbi évtized döntői:

1998: Chelsea-Middlesbrough 2–0, h.u.

1999: Tottenham-Leicester City 1–0

2000: Leicester City-Tranmere Rovers 2–1

2001: Liverpool-Birmingham 1–1, 11-esekkel: 5–4

2002: Blackburn Rovers-Tottenham 2–1

2003: Liverpool-Manchester United 2–0

2004: Middlesbrough-Bolton 2–1

2005: Chelsea-Liverpool 3–2, h.u.

2006: Manchester United-Wigan 4–0

2007: Chelsea-Arsenal 2–1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik