Élet-Stílus

Brüsszelből romáknak látszunk

Brüsszelben óriásplakátokon mosolygó romacsalád hirdeti a belga Rádiózenekar Bartók és Ligeti műveit megszólaltató hangversenyét. A plakáttal egyben Magyarországot népszerűsítik. A helyi Magyar Kulturális Intézet tiltakozott a kétes országimázs ellen.

A brüsszeli Vlaams Rádiózenekar szombaton Bartók és Ligeti műveiből ad koncertet Európa fővárosában, ezzel azonban egyben Magyarországot is népszerűsíteni kivánják. A hangverseny plakátja azonban meglepő: a képen nem a zeneszerzők vagy mondjuk egy magyarországi tájkép látható, hanem egy – láthatóan nem magyarországi – városi parkban üldögélő romacsalád mosolyog a kamerába. Az óriásplakátokon is megjelenő fotóra azt is ráírták nagybetűkkel, hogy Hungary.

Egy független fotós készítette a képet a plakáthoz (Fotó: Por67, FN Tudósító)

Egy független fotós készítette a képet a plakáthoz (Fotó: Por67, FN Tudósító)

A plakátra egy olvasónk, FN Tudósító hívta fel a figyelmünket, aki szerint örvendetes, hogy Európa fővárosában, Brüsszelben koncertet rendeznek Bartók és Ligeti tiszteletére, azonban ez a plakát igencsak meghökkentő.

A brüsszeli Magyar Kulturális Intézet tud a koncertről és a plakátról. Mint Reményi Krisztina művészeti titkár a FigyelőNetnek elmondta, a rádiózenekar megbízott egy független fotóst, hogy készítse el a hangverseny népszerűsítő kiadványait. A fényképésznek pedig ez jutott eszébe Magyarországról. A Vlaams Rádiózenekar sajtósa az intézet kérdésére azt mondta: ők csak azt látták, hogy a képen mindenki mosolyog.

Petőcz György, az intézet igazgatója levélben tiltakozott a zenekarnál a plakátokon és szórólapokon is megjelenő kép miatt, valamint a nagykövet figyelmét is felhívta az esetre.

Mást azonban nem tudunk tenni, nem kaparhatjuk le a plakátokat – mondta Reményi Krisztina. Petőcz egyébként szombaton részt vesz a koncerten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik