Élet-Stílus

Nincs szennyezés, mégis habzik a Rába

admin
admin

2008. 02. 20. 12:41

A korábban a Rába szennyezését okozó anyagok aránya határérték alatti, de a mostani habzásért felelős vegyi anyag jelenléte 70 szerese a Boxmark más bőrgyárainál mért értéknek – közölte mérési eredményeit a Greenpeace.

A Greenpeace aktivistái február elején véletlenszerűen vettek mintát a folyóból a wollsdorfi bőrgyárnál. A zöldszervezet által vizsgált minden, esetleges szennyezést okozó anyag koncentrációja határérték alatti. A magas környezetvédelmi kockázattal járó, habzásért felelős naftalin-1,5-diszulfonát értéke azonban extrém módon magas: 13,1 mg/l. Ez legalább 70 szerese a Boxmark más bőrgyáránál jelenleg mérhető értékeknek.

A szervezet a wolldsorfi bőrgyár feletti folyószakaszon is végzett méréseket, ahol ez az anyag még nincs jelen a vízben, ami szintén bizonyítja a gyár felelősségét – közölte a Greenpeace Magyarország.

Ezeknek az úgynevezett perzisztens vegyi anyagoknak a fő veszélye az, hogy biológiailag nem bomlanak le, a természetben felhalmozódnak, nem beszélve a habzás esztétikai problémájáról. Már az Európai Bizottság is javasolta a naftalin-1,5-diszulfonát elsőbbségi veszélyes anyaggá történő átminősítését.

Örvendetes, hogy a bőrgyár megszüntette a korábbi hónapok szennyezését, azonban három héten belül „egy határozott terv bemutatását várjuk el a habzást okozó naftalin-1,5-diszulfonát kibocsátásának csökkentésére – kommentálta az eredményeket Herwig Schuster, a Greenpeace vegyi szakértője.

A wollsdorfi bőrgyár igazgatója, Joachim Haidacher reagált a Greenpeace mérési eredményeire és kijelentette, azonnal megvizsgálják a habzásért felelős anyagok problémáját.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.