Élet-Stílus

BL: félkarú óriások randevúja

Az Arsenal-AC Milan párosítás kiemelkedik a szerdai programból, attól függetlenül, hogy két nem túl jó formában lévő gárda méri össze tudását a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, a londoni Emirates Stadionban.

Messze a csúcsforma

Az angol listavezető Arsenal enyhén szólva sem idilli hangulatban várja a címvédő AC Milant vendégjátékát, tekintve, hogy szombaton 4-0-ás vereséget szenvedett a Manchester Unitedtól az FA-kupa nyolcaddöntőjében, ráadásul az „ágyúsok” Arsene Wenger 11 éves regnálása során talán még egyszer sem futballoztak olyan rosszul, mint legutóbb az Old Traffordon.

A francia menedzsernek azonban nemcsak a jelenlegi formával akad gondja, a sok hiányzó miatt is fájhat a feje, a keretéből ugyanis egy tucat játékos küzd kisebb-nagyobb sérüléssel.

Arsene Wenger magánya (AFP)

Arsene Wenger magánya (AFP)

„Az angol csapatok közül egyértelműen a mi sorsolásunk a legrosszabb. Az AC Milan egy kicsit esélyesebb, mint mi, ezt be kell ismerni. Az olaszok komoly tapasztalattal rendelkeznek, tavaly meg is nyerték a sorozatot, tehát nagy kihívás előtt állunk. A szerdai mérkőzés rendkívül fontos a számunkra, amennyiben nem a legjobb játékunkkal rukkolunk elő, alighanem kiesünk” – magyarázta nyers őszinteséggel Wenger, aki a MU ellen csereként pályára küldött – a bajnokságban 19 találatnál járó, ám a BL-ben eddig gólképtelen – Emmanuel Adebayort ezúttal a kezdőbe álltja, és a togói csatárral mellett Mathieu Flamini is rendbe jött annyira, hogy képes legyen végigjátszani a meccset. Manuel Almunia játéka viszont kétséges, ha a spanyol kapust nem tudják „összedrótozni”, úgy Jens Lehmann kezd.

Érdekes, hogy átellenben is felettébb problémás a kezdőkapus megjelölése, minekután Dida hát-, Zeljko Kalac pedig ujjsérüléssel küszködik, így még az is megeshet, hogy az a Valerio Fiori áll a címvédő hálója elé, aki a 2003/2004-es szezonban szerepelt utoljára tétmeccsen az AC Milanban – egyébként egy veterán, 38 éves kapusról van szó.

Elől – leszámítva Ronaldo súlyos térdsérülését – már valamivel megnyugtatóbb a helyzet, hiszen Alexandre Pato felépült bokasérüléséből és a tavalyi BL-évad gólkirálya, Kaká is harcra kész. Akárcsak a veterán Paolo Maldini, aki a gól nélküli döntetlent hozó Parma elleni hétvégi bajnokin jegyezte ezredik fellépését a Milanban. „Az Arsenal mindenképpen le akar győzni bennünket, de senkitől sem kell megijednünk, mégis csak mi vagyunk a bajnokok” – nyilatkozta a 39 esztendős védő.

A címvédő ötvenszázalékos idegenbeli mérleggel zárta a csoportkört, az Arsenal viszont valamennyi hazai BL-találkozóját megnyerte az ősz folyamán – ebből következik, hogy 1-1-es döntetlen születik az Emirates Stadionban, legalábbis szerintünk.

Optimista ördögök

A Tottenham elleni pontvesztés, valamint a Manchester Citytől elszenvedett vereség megtépázta az angol bajnok Manchester United önbizalmát, az Arsenal kiütéses legyőzése viszont újra sínre tette a „vörös ördögöket”, akik nagy önbizalommal várják a lyoni fellépést. Főleg, hogy a csapat elsőszámú sztárja, a BL-ben már öt gólnál járó Cristiano Ronaldo kiheverte a vírusos fertőzését – ami miatt nem játszhatott az FA-kupa-találkozón -, s vélhetően kezdőként lép majd pályára a Stade Gerlandban.

Sir Alex Ferguson, a MU menedzsere nagy tisztelettel beszélt a soros ellenfélről, ugyanakkor felettébb árulkodó, hogy már arról beszélt, hogy idén előrébb juthat a csapata, mint a tavalyi kiírásban, amikor is az elődöntő jelentette a végállomást. „Tavaly a döntő kapujában buktunk el, és ez megsebzett bennünket, ugyanakkor az idén még nagyobb esélyünk van a Bajnokok Ligájában” – elmélkedett a skót szakvezető.

Jó formában a Manchester United (AFP)

Jó formában a Manchester United (AFP)

„Fergie” a Lyonról a következőképpen vélekedik: „Kétségkívül kaphattunk volna könnyebb csapatot a Lyonnál. E gárda erejéről mindent elárul, hogy zsinórban hatszor nyerte meg a francia bajnokságot, és most is első. Nagy csatára számítok.”

A MU-nak azért megijednie nem kell, hiszen vendégként is jól teljesít – a csoportkörben a Sportingot és a Dinamo Kijevet is két vállra fektette azok otthonában, míg Rómában 1-1-re végzett – nem beszélve arról, hogy a Lyon most korántsem olyan félelmetes… A hétvégén nagy meglepetésre 1-0-ra kikapott a Le Manstól, és a francia lapok szerint a klub háza táján sincs minden rendben, állítólag Alain Perrin edzőre komoly nyomást gyakorol a klub első embere, Jean-Michel Aulas.

„Meglepődtem, amikor erről olvastam. Az elnökkel folytatott eszmecserék során én ugyanis ebből semmit sem éreztem, nincs rajtam nyomás, senki sem irányít” – jelentette ki Perrin, aki a MU ellen már számít a hétvégén pihentetett Fred, Karim Benzema duóra. Az angol csapatból Ryan Giggs sem játszott szombaton, pihent, hogy friss legyen szerda este, amikor 100. mérkőzésén léphet pályára a legrangosabb európai kupasorozatban. Szerintünk a derék walesi futballista győztes csapat tagja lesz; azt tippeljük, hogy az angol bajnok Manchester United 1-0-ra nyer a Lyon otthonában – egy Cristiano Ronaldo-góllal.

A skótok nem lesznek fejetlen csirkék

A Barcelona jó hangulatban várja a glasgowi túrát, miután hétvégi győzelmével öt pontra megközelítette az éllovas, a Betisszel szemben elbukó Real Madridot – igaz, a katalán együttes is csak a szerencséjének – és talán a bírónak – köszönheti a Real Zaragoza elleni idegenbeli sikerét (2-1).

„Elismerem, hogy a Fortuna velünk volt” – magyarázta Xavi, a katalánok középpályása. „Ugyanakkor azt is látni kell, hogy végig nagy akarással küzdöttünk, igazi csapatot alkottunk, és ez mindenképpen biztató lehet a Celtic elleni találkozó előtt.”

Miképpen az is, hogy a kameruni Samuel Eto’o visszatér az együttesbe (Frank Rijkaard edző kezdőbe jelölt a kamerunit), és a katalánok reménye szerint talán Ronaldinho is újra a régi fényében csillog majd. Mindenesetre a hétvégén – a padról beszállva – már voltak jó pillanatai a brazilnak, ráadásul az ő büntetője döntött Zaragozában. Bár elsőre talán furcsa, ettől persze még igaz, hogy a szezonban másodszor fordul elő, hogy Eto’o, Ronaldinho, Lionel Messi és Thierry Henry egyszerre tagja a keretnek. Velük ellentétben Edmilson, Bojan Krkic, Gianluca Zambrotta és Oleguer Presas nem utazott el Glasgowba.

Samuel Eto'otól sokar várnak Barcelonában (AP)

Samuel Eto’otól sokar várnak Barcelonában (AP)

A Celtic remek formában van, legutóbbi nyolc mérkőzésén nem hibázott, és ezeken nem kevesebb mint 23 gólt szerzett, továbbá ősszel mind a három hazai Bajnokok Ligája-meccsét megnyerte – ezzel együtt valóságos csoda lenne, ha elbúcsúztatná a Barcelonát, mint tette azt 2004-ben, az UEFA-kupa nyolcaddöntőjében. Igaz, egy évvel később, a BL-ben 3-1-re kapott ki a Barcától a Celtic Parkban – és most sem a skótok az esélyesek. Tudja ezt, Gordon Strachan is.

„El kell fogadnunk, hogy lesznek olyan időszakai a meccsnek, amikor ők diktálnak. Egy biztos, nem akarunk fejetlen csirke módjára rohanni előre” – mondta a Celtic edzője, aki szerdán az eltiltott Scott Brownnal, valamint a sorozatban más csapatban már pályára lépő Andreas Hinkellel sem számolhat. Szerintünk egyik csapat sem szerez előnyt a visszavágóra, úgy gondoljuk, gól nélküli döntetlennel zárul majd a találkozó Glasgowban.

Sikerre éhesek a törökök

Fenerbahce ötödik nekirugaszkodásra először jutott be a kiesési szakaszba, s Törökországban arra számítanak, kiváltképp Aziz Yilidrim klubelnök, hogy ezzel egy sikeres korszak kezdődött.

„A következő tíz év a Fenerbahcéról fog szólni. Nagy potenciál van a csapatban, a csoportkörből való továbbjutás csak az első lépés volt az úton. A klubunk tíz éven belül olyan lesz, mint a Chelsea, a Real Madrid vagy éppen az AC Milan, ez egészen biztos” – hangzott a klub első emberének optimista jóslata.

A Fenerbahce Yilidrim elnök szavainak köszönhetően feltüzelt állapotban, emellett pedig remek formában is várja a Sevilla elleni összecsapást. A Fener valamennyi hazai meccsét megnyerte ősszel a BL-ben, s ezeken csak egy gólt kapott, de a török bajnokságban is jól megy Zico fiainak – a hétvégén 4-2-re verték idegenben a Rizesport, ekképp csak egy pont a lemaradásuk az éllovas Galatasarayjal szemben.

A brazil edző a sérült Steven Appiahra nem számíthat, ellenben a már meggyógyult Semih Sentürköt és az újonnan igazolt Claudio Maldonadót bevetheti. „Mind a ketten készen állnak a játékra, de azt hiszem, a győztes csapaton nem változtatok, azaz a hétvégén kezdő tizenegyet küldöm pályára” – így Zico.

A Sevilla véget vethet a török álmoknak (AFP)

A Sevilla véget vethet a török álmoknak (AFP)

Az UEFA-kupa legutóbbi két kiírását megnyerő Sevilla a Fenerhez hasonlóan először juthat a nyolc közé a legrangosabb európai kupasorozatban. További hasonlóság, hogy az andalúz gárda is vendégként aratott 4-2-es győzelemmel (az Espanyol volt az áldozat) hangolt a soros Bajnokok Ligája-mérkőzésre.

„Kezdünk újra magunkra találni, a Sevilla sokgólos, ambiciózus játéka újra visszatért, ahogy láthattuk ezt szombaton. Törökországban sem adnánk alább” – mondta a sevillai elnök, Jose Maria del Nido. Az eltiltását letöltő Adriano és Seydou Keita mellett a combsérüléséből felépült Jose Angel Crespo is visszatérhet a csapatba, ugyanakkor a térdét fájlaló Javi Navarro és Ernesto Chevanton aligha játszhat a Fener ellen. Úgy gondoljuk, nélkülük is nyer a Sevilla, mégpedig 2-1-re.

BL, nyolcaddöntő,
1. mérkőzések:

Arsenal (angol)-AC Milan (olasz), 20:45
Celtic Glasgow (skót)-FC Barcelona (spanyol), 20:45
Olympique Lyon
(francia)-Manchester United (angol), 20:45
Fenerbahce (török)-Sevilla
(spanyol), 20:45

Ajánlott videó

Olvasói sztorik