Élet-Stílus

Vége a DVD-k háborújának

Eldőlt egy mostanáig kétes kimenetelű dollármilliárdos technológiai háború. A japán Toshiba ugyanis bejelentette, hogy felhagy az általa gyártott HD DVD (nagyfelbontású) formátumú lemezei, illetve az ilyet használó termékei gyártásával.

A HD DVD versus Blu-ray csata nagyjából a 80-as évek végének VHS-Betamax háborújának jelentőségéhez mérhető. Ennek végül a VHS lett a nyetese meghatározva a DVD megjelenéséig a világ otthoni mozizásának formátumát.

A HD DVD-Blu-ray viadalt az döntötte el, hogy a nagy amerikai filmstúdiók a Blu-ray formátum mögé sorakoztak fel. A meghatározó mozzanat a történetben akkor következett be, amikor a Warner Brothers stúdió – amely a közlemúltig mindkét alemez típust támogatta – bejelentette, hogy mostantól csak Blu-ray formátumban jelenteti meg filmjeit. A Toshibánál ezt követően nagyon gyorsan megszületett a döntés, és mint közölték inkább más termékekre fókuszálnak a HD DVD helyett – írja a BBC.

A háború „győztesei” ezzel olyan cégek lettek, mint magát a Blu-ray technológiát kifejlesztő Sony, de ide sorakozott fel már korábban a Panasonic, a Wal-Mart (a világ legnagyobb kiskereskedelmi üzletlánca) vagy a Walt Disney is. A „vesztesek” közt olyan nevek vannak, mint a Universal Studios, a Paramount Pictures, a DreamWorks Animation és nem utolsó sorban a Microsoft, a HP vagy az Intel.

A Toshiba mint azt bejelentette, folyatatja március végéig a kiskereskedelmi láncok kiszolgálását, majd fokozatosan vonul vissza. Ezt követően még technikai segítséget nyújt majd az ezt a formátumot használó vásárlóinak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik