Élet-Stílus

Magyar iskolákban is lesz holokauszt-képregény

Márciustól 15 magyar iskolában tesztelik az amszterdami Anna Frank Ház és a Zsidó Múzeum széles összefogással készült képregényét a holokausztról – írja a Népszabadság.

Az igazság nyomában című holland képregényt alapos, másfél éves előkészítéssel rajzolták meg. Julia Sarbo, az Anna Frank Ház programfelelőse elmondta a Népszabadságnak, egyelőre visszajelzéseket várnak kiadványukról, és tárgyalnak egy magyarországi könyvkiadóval a mű megjelentetéséről. A képregényt könyvtárakba ingyenesen, illetve a könyvesboltokba szeretnék eljuttatni Magyarországon éppúgy, mint Németországban és Lengyelországban.

A műnek, amely egy családi nyomozás története, egyik központi alakja az idős Eszter. Szüleit Auschwitzban gyilkolták meg, ő egy tanyán bujkált másokkal együtt. Újra fölkeresi a helyet, és elhatározza, utánajár, mi lett a többiekkel. Elkíséri unokája, Daniel, aki folyton kérdezősködik, és a világhálón rátalál Bobra, az auschwitzi túlélőre. Eszter barátnője, Helena pedig rábukkan arra a fotóalbumra, amely az egyedüli emlék Eszter szüleiről.

Hollandiában a mai 12-16 évesek nem különösebben érdeklődtek a vészkorszak iránt, de jobb lett az eredmény, mint gondolták: ezer holland diák osztályozta le a művet 1-től 10-ig terjedő skálán, és az átlag 8,5 pont lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik