Élet-Stílus

Materazzi mentheti meg Benitezt

Egy óráig létszámfölényben játszott Materazzi kiállítását követően a Liverpool az olasz bajnok ellen, de csak a hajrában sikerült feltörniük Gerrardéknak az Inter védelmét a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének odavágóján. Az AS Roma szerencsés győzelmet aratott a Real Madrid felett, akárcsak a Schalke a Porto ellenében. A Chelsea görögországi vendégjátékát gyorsan el kell felejteni.

A keddi játéknap talán legnagyobb izgalommal várt összecsapását az Anfield Roadon játszotta Rafael Benitez csapata az olasz bajnokságot toronymagasan vezető Inter ellen. A milánóiaknak a hazai pontvadászatban az utóbbi két évben nincsen ellenfele, de a nemzetközi porondon nem jött ki a lépés.

A sorozat idén is folytatódhat, hiszen a liverpooli odavágón kétgólos hátrányba került az olasz sztárcsapat. Steven Gerrardék rendkívülien motiváltan kezdték a találkozót, ami érthető is, hiszen a csapatot, s a trénert az elmúlt hetekben rengeteg kritika érte a bajnokságban illetve a két hazai kupában nyújtott produkció miatt.

Materazzi “döntött”

Az állását féltő Benitezen idegesen fészkelődött a kispadon, félóra elteltével azonban megnyugodhatott: csapata emberelőnybe került, miután Materazzi megkapta második sárgáját. A világbajnok olasz védő mind a két alkalommal Fernando Torrest buktatta. Védelmére legyen mondva, hogy az egyik szabálytalanság sem tűnt különösebben súlyosnak. A belga bíró a jelek szerint megszívlelte a néhány napja kiadott UEFA-direktívát.

A Hentes két buta szabálytalansággal nehéz helyzetbe hozta az Intert (Galéria)

A Hentes két buta szabálytalansággal nehéz helyzetbe hozta az Intert (Galéria)

Az angolok emberfórban természetesen még inkább átvették a mérkőzés irányítását, de a jól szervezett Inter-védelem – némi szerencsével – kihúzta kapott gól nélkül a szünetig. A folytatásban is – sokáig eredménytelenül – egykapuztak Gerrardék.

A hatalmas nyomást a 85. percig bírta az olasz együttes: Pennant beadása után Kuyt a jobb sarokba pattintott, az utolsó percben pedig Gerrard egy precíz lövéssel beállította a 2-0-s végeredményt. A visszavágót így az angolok várhatják kedvezőbb helyzetből, hiszen bárki ellen képesek még idegenben is kapott gól nélkül kihúzni 90 percet.

Hátrányból fordított a Roma

A Roma-Real Madrid párharc első felvonásán is borult a papírforma. A fordulatos első félidőben hamar vezetést szerzett a királyi gárda, amit a rómaiak egy szerencsés találattal kiegyenlítettek, majd az amúgy szinte észrevehetetlen Totti remek passzát Mancini váltotta gólra. A római együttes hetedik nekifutásra először győzte le a Realt.

Az utóbbi három bajnokiból kettőt is elbukó hazaiak azonnal nekiestek a spanyol bajnokság éllovasának, de komoly helyzetet nem sikerült kialakítaniuk Casillas kapuja előtt, ami elsősorban Gabriel Heinze érdeme. A Real eleinte kontrákkal operált, és gyakorlatilag az első valamirevaló helyzetét gólra is váltotta: Guti lövésébe a jól helyezkedő Raúl tette bele a lábát, és a nyolcadik percben megszerezte 60. BL-találatát.

Raúlék itt még ünnepeltek (MTI/EPA)

Raúlék itt még ünnepeltek (MTI/EPA)

A gól után is látványos, remek mérkőzést láthatott a római Olimpia Stadion közönsége, és a hazai drukkerek a 24. percben már az egyenlítésnek tapsolhattak. A madridi védők egy Mancini-beívelés után rosszul szabadítottak fel, és Pizarro lövése úgy pattant meg – a nem Real-szintű – Gagóról, hogy Casillasnak esélye sem volt a hárításra.

A második félidőben érthetetlen okokból a Roma visszaállt védekezni, és hagyta a spanyolokat passzolgatni a középpályán. A színvonal visszaesett, mivel a Realnak tökéletesen megfelelt az idegenbeli döntetlen. Sőt még akkor sem estek kétségbe a madridiak, amikor Heinze hibája után, Totti zseniálisan ugratta ki Mancinit. A brazil okosan megkerülte a labdával Casillast, és az üres kapuba gurított.

Negyedórával a lefújás előtt Bernd Schuster – ki tudja milyen megfontolásból – lecserélte a rendkívülien veszélyes Arjen Robbent. A helyére beküldött Drenthe kis híján azonnal gólpasszt adott, de Nistelrooy lövése a kapufán csattant. A hátralévő percekben mind a két együttes az eredmény tartására törekedett. Két hét múlva Madridban remélhetőleg hasonlóan magas színvonalú meccset láthatunk.

Antifoci Pireuszban

A Chelsea görögországi szerepléséről sok jót nem írhatunk. Az Olimpiakosz Pireusz otthonában lejátszott mérkőzést úgy sikerült végigjátszania a két csapatnak, hogy igazán komoly gólhelyzetről nem számolhatunk be. A londoniaknál meglepetésre Lampard és a sérüléséből visszatérő Terry is csak a kispadon kezdett, Drogba viszont először játszott az Afrikai Nemzetek Kupája óta az egyesületében.

Takaréklángon játszottak Drogbáék (AFP)

Takaréklángon játszottak Drogbáék (AFP)

Az angolok úgy tűnt, hogy már a kezdő sípszó előtt kiegyeztek volna egy gólnélküli döntetlennel, és ez nem eredményezhetett szép futballt az elszánt, de mégiscsak jóval szerényebb képességű Pireusz otthonában. Az eredmény kétségkívül Avram Grant csapatának kedvez, ám ilyen játékkal a nyolc között nem sok keresnivalója lesz a Chelseanek.

Kuranyi a nyerőember?

Sportújságírói közhellyel élve az FC Porto gelsenkircheni vendégjátékán is a küzdelem dominált. A fantasztikusan kezdő Schalke a negyedik percben belőtte a találkozó egyetlen gólját, majd fokozatosan visszaesett a teljesítménye. A királykékek így is kivédekezték a Portót, és minimális előnnyel utazhatnak a visszavágóra.

Nekirontott a portugáloknak a német tabella ötödik helyezettje, és Kevin Kuranyi szemfüles góljával villámrajtot vett. A válogatott csatár remekül helyezkedett a vendégkapusról kipattanó labdára, és 11 méterről az üres hálóba helyezett. Fél óráig tartott mire a Porto játékosai levetkőzték kezdeti megilletődésüket, az eredmény azonban a szünetig nem változott.

Kuranyi gólja sokat érhet (AP)

Kuranyi gólja sokat érhet (AP)

A második játékrész is Schalke-tűzijátékkal kezdődött: a királykékek akárcsak az első felvonásban hamar ellőtték a puskaporukat, és a hátralévő perceket a saját tizenhatosuk előterében töltötték. A Porto ment fejetlenül előre, a házigazdák csak kapusuknak köszönhetik, hogy tartani tudták az eredményt.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések:
Schalke 04 (német)-FC Porto (portugál) 1-0 (1-0)
Gól: Kuranyi (4.)

FC Liverpool (angol)-Internazionale (olasz) 2-0 (0-0)
Gól: Kuyt (85.), Gerrard (90.)
Piros lap: Materazzi (30.)

AS Roma (olasz)-Real Madrid (spanyol) 2-1 (1-1)
Gól: Pizarro (24.), Mancini (58.), illetve Raúl (8.)

Olimpiakosz Pireusz (görög)-Chelsea (angol) 0-0

Szerdai program:
Arsenal (angol)-AC Milan (olasz) 20:45 ó (m1)
Celtic Glasgow (skót)-FC Barcelona (spanyol) 20:45
Olympique Lyon (francia)-Manchester United (angol) 20:45
Fenerbahce (török)-FC Sevilla (spanyol) 20:45

Ajánlott videó

Olvasói sztorik