Élet-Stílus

Szurkolókkal Pekingtől a foci-Eb-ig

Real Madrid- vagy Chelsea-mérkőzés a lelátóról, stadiontúra Manchesterben vagy Münchenben, Forma-1 vagy Talma futamai a helyszínről – már nem álom, csupán szervezés és pénz kérdése. A sportturizmus egyre hódít hazánkban, kínálatban pedig nincs hiány. Míg a Bajnokok Ligája egyik meccsén már 60-70 ezer forintért, a foci Eb-n már 150 ezer forinttól szurkolhatunk, addig Pekingben közel 1-1,5 millió forintért bíztathatjuk az olimpikonjainkat.

A sportesemények turisztikai termékként való értékesítése, azaz a sportturizmus manapság egyre nagyobb méreteket öltő és gyorsan fejlődő turisztikai ágnak számít, ami érthető is, hiszen óriási üzlet rejlik benne. Ezt Ausztrália példája is jól mutatja: a 2000-ben tartott sydney-i olimpiai játékokra mintegy 1,7 milliárd dollárt (közel 300 milliárd forintot) költött az ország, ám a következő 10 évben az olimpia jóvoltából körülbelül 4,3 milliárd dollár (közel 750 milliárd forint) bevételt könyvelhetett el.

Hasonló eredményekben reménykedik a 2008-as futball-Európa-bajnokság egyik házigazdája, Svájc is: az ország több mint 5,4 millió szurkolót és mintegy 1,5 milliárd svájci frank (közel 240 milliárd forint) bevételt remél az eseményből. Ahogy a nemzetközi tapasztalatok mutatják, a sportrajongókra minden országban érdemes építeni, hiszen akár más földrészre is hajlandóak elrepülni a szurkolók, hogy élőben lássák kedvenceik mérkőzését.

Amerikai és nyugat-európai példákat követve hazánkban körülbelül 5-6
éve „ütötte fel a fejét” a sportturizmus, és a vonzó események egyre
inkább helyet kapnak az utazási irodák kínálatában. Sőt, kimondottan a
sportturizmusra szakosodott irodák is megjelentek már Magyarországon.
Érdeklődésben és foglalásokban pedig nincs hiány, hiszen ki ne szeretné
élőben nézni kedvenc csapatát, kezet fogni kedvenc sportolójával, vagy
éppen a saját szemével látni egy-egy legendás stadiont, melyet eddig
csak a tévéképernyőn keresztül csodálhatott meg.

Foci, foci és foci

A
hazai utazási irodák tapasztalatai szerint a külföldi sportesemények
közül a futball „visz mindent”. Ám a pekingi Olimpia aktualitása,
illetve Talmácsi Gábor bravúros szereplése miatt a Nyári Játékok és a
gyorsaságimotoros-vb futamai is igen népszerűek lettek a magyarok
körében. „A szervezett útjaink 90 százalékát a futball teszi ki, ezen
belül is a Bajnokok Ligája, az angol, olasz, spanyol, német bajnokság,
s időszakosan a világbajnokság, illetve az Európa-bajnokság. Az idei
osztrák-svájci rendezésű Európa-bajnokságra már most rengeteg
foglalásunk van” – nyilatkozta lapunknak Pallagi Péter, a Quaestor
Utazási Iroda osztályvezetője.


Akár a londoni Wembley-ben is végig izgulhatunk egy meccset (fotó: MTI)

Akár a londoni Wembley-ben is végig izgulhatunk egy meccset (fotó: MTI)

Nő az érdeklődés a National Football League (NFL) amerikai futballmérkőzések és a MotoGP-versenyek iránt is. „A futball mellett a kézi-, és vízilabdacsapataink külföldi mérkőzései is egyre népszerűbbek, viszont a téli sportok, az öttusa és a vívás sporteseményei nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket” – osztotta meg tapasztalatait Gellért Gabriella, a Pegazus Sport Tours kiutazási osztályának a vezetője.

A tapasztalatok szerint igen vegyes a részvétel a „sportos utakra”: a kisgyerekektől a 80 éves korosztályig szinte minden generáció felbukkan a résztvevők között. Leginkább fiatal férfiak képviseltetik magukat az utakon, azonban nők és idősebb sportrajongók is sokszor neki indulnak a világnak.

Találkozás a sztárokkal

Az utazási irodák különféle árú csomagokat kínálnak az egyes sporteseményekre. Ezek rendszerint 1-2 éjszakára szóló szállást, reggelit, sporteseményre szóló belépőjegyet (amelynek összege a helytől függően pár ezer forinttól több százezer forintig is terjedhet) foglalnak magukba, a kiutazást viszont egyénileg kell megoldani.

Az angol bajnokság alatt egyéni kiutazással például az Arsenal hazai meccsein 110-260 ezer, a Chelsea mérkőzésein 110-160 ezer forintért szurkolhatunk. A Manchester United meccseire 80-140 ezer forintért, míg a Liverpool mérkőzéseire 160-220 ezer forintért foglalhatunk két éjszakára szóló szállást és belépőjegyeket tartalmazó csomagokat. A spanyol bajnokságra 70-80 ezer forinttól, míg az olasz (AC Milan, Juventus mérkőzéseire) vagy a német bajnokságra már 40-45 ezer forinttól is eljuthatunk.

A klubok törzshelyére is eljuthatunk (fotó: F.C.)

A klubok törzshelyére is eljuthatunk (fotó: F.C.)

A Bayer München egyik meccsét 44-68 ezer forintért (amely magában foglalja az egy éjszakára szóló szállást, reggelit és belépőjegyet) élvezhetjük a lelátóról. A Bajnokok Ligája egy-egy mérkőzésére – hasonló paraméterek között – már 60-120 ezer forintért is eljuthatunk, míg a futball-Eb-re mintegy 150 ezer forinttól foglalható 2 éjszakás csomag. Talma futamaira körülbelül 200 ezer forintért juthatunk el, ám ezért az összegért igazi VIP-vendégnek érezhetjük magunkat: nemcsak VIP-belépőjegyet kaphatunk, hanem a világbajnokokkal is találkozhatunk.

Kérésre a szervezők ugyanakkor extraprogramokkal – mint például stadiontúrával, edzésnézéssel, a sportolókkal való személyes találkozással és közös fotózással – is „dúsíthatják” az utat, ami a kiutazás költségeit értelemszerűen érdemben és árban egyaránt megdobhatja.

Peking sem marad ki

Peking iránt is komoly az érdeklődés, bár – amint az várható volt, – jóval csekélyebb, mint Athén iránt – hangzik az utazási irodák egybecsengő tapasztalata. A négy évvel ezelőtti olimpiai játékokon még kempingszállást is biztosítottak a szűkebb pénztárcájú utazóknak, most viszont többen a nagy távolság miatt – ami komoly árdrágító hatású – már az utazást is megfontolják.

A magyar szurkolók Pekingből sem hiányozhatnak (fotó: MTI)

A magyar szurkolók Pekingből sem hiányozhatnak (fotó: MTI)

A pekingi olimpiára jellemzően 8 és 16 éjszakás turnusokat kínálnak az utazási irodák. A nyolcéjszakás csomag ára – a szállás kategóriájától függően – 800 ezer és 1 millió forint között mozog, a tizenhat éjszakásért 1,2-1,5 millió forintot kell fizetni fejenként. Az ár magában foglalja a repülőjegyet, a szállást, a félpanziós ellátást, a transzfereket, a szálloda sportlétesítményeinek használatát, félnapos pekingi városnézést, magyar nyelvű idegenvezetést, s nem utolsósorban hat, illetve tizennégy belépőjegyet az olimpiai versenyekre.

Egyénileg is megy

Többeket a kényelem terelhet a nívós, szervezett utak irányába, viszont a fapados járatoknak köszönhetően, akár egyénileg is nekivághatunk egy-egy külföldi „sportos út” megszervezésének. Számos internetes honlap (például Footballtourist) ad tájékoztatást szálláslehetőségekről sportrajongóknak, illetve az adott klubok oldalán a kínált stadiontúrákról és a meccsekre szóló belépőjegyekről is tájékoztatást kaphatunk.

A fociklubok is  jól profitálnak a sportturizmusból (fotó: F.C.)

A fociklubok is jól profitálnak a sportturizmusból (fotó: F.C.)

Például a Jet2 járataival Manchesterbe 20-25 ezer forintért juthatunk el fejenként, ahol a Manchester City stadiont (az öltözőtől a pihenőn át egészen a sajtószobáig) körülbelül 1500-3000 forintért járhatjuk be. Sőt, a stadiontúra során a klub ajándékboltjában megvásárolt és a hátoldalán a nevünkkel ellátott pólót – egy fotó erejéig – a kedvenc futballistánk öltözőszekrényébe is beakaszthatjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik