Élet-Stílus

Megszűnt a bükki olajszennyezés

A felhagyott mészkőbányába befalazott szennyező anyagok eltávolítása után a környezetvédelmi miniszter védetté nyilvánította a bükki Bélkő-hegyet. A terület egyes fajok egyetlen magyarországi élőhelye.

A Bél-kő hegy 550 méter feletti „sapkájának” védetté nyilvánítása már korábban megindult, a folyamat azonban csak akkor ért véget, amikor a zöldhatóság laborvizsgálatai is visszaigazolták a szennyező anyagok végleges eltávolítását. A Bükki Nemzeti Park irányításával 370 liter olajat és 80 tonna törmeléket szállítottak el a kiemelkedő természeti értéket jelentő területről – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM).

Tartályba gyűjtött olaj - Nézze meg képgalériánkat!

Tartályba gyűjtött olaj – Nézze meg képgalériánkat!

A bélapátfalvi Bél-kő hegy a Bükk hegység egyik legjelentősebb természeti eleme. Különleges földrajzi helyzete miatt kiemelkedő botanikai és zoológiai értékeknek ad otthont. Védett állatvilágából kiemelkednek a ritka madarak, rovarfajok és hüllők. Országos jelentőségű növénytársulásaiban több tucat védett és fokozottan védett növényfaj fordul elő. Hazánkban egyedül itt található meg a fokozottan védett szirti pereszlény, és az országosan csak két másik helyszínről ismert, fokozottan védett korai szegfű és a magyarföldi husáng.

Az olajszármazékok tavaly októberben kerültek elő a lefalazott bányaüregből, emiatt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság rendőrségi feljelentést tett, a területileg illetékes zöldhatóság pedig elrendelte a szennyező anyagok felszámolását. A költségekhez a korábban a bánya területén működő cementgyár egykori tulajdonosai által létrehozott alapítvány is hozzájárult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik