Élet-Stílus

Jól teljesítettek a fővárosi szállodák

Az év első hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 39 százalékos szobakihasználtsággal működtek. A fővárosi és a Balaton melletti szállodáknak köszönhetően némileg emelkedett a vendégéjszakák száma.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 16 ezer forint volt januárban, ami megfelel a téli hónapokban megszokott árszintnek. Ez a mutató a budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas (30 400 forint) volt. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 10 700–17 300 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 9600–10 200 forintos szobaárat érvényesítettek – derül ki a KSH gyorstájékoztatójából.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel átlagosan napi bruttó 6300 forint volt. A legmagasabb összeget (15 100 forintot) a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek (2900 forint) számoltak be. A bruttó szobaárbevétel összességében 9 százalékkal nőtt. A Balaton partján működő szállodák, valamint a budapesti öt-, illetve háromcsillagos szállodák 10 százalék fölötti emelkedésről számoltak be. A többi háromcsillagos egység szobaárbevétele 2–4 százalékkal csökkent.

2008. januárban az eltöltött vendégéjszakák száma 1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakában mértet. A fővárosi négy- és ötcsillagos szállodákat növekedés jellemezte. A vidéken működő szállodákban általában csökkent a vendégéjszakák száma, bár a balatoni négycsillagos szállodák 15 százalékos emelkedésről számoltak be. A budapesti ötcsillagos szállodák szobakihasználtsága közel 50 százalékos volt. A nyugat-magyarországi és a Balaton melletti háromcsillagos szállodáktól eltekintve valamennyi egyéb kategóriában 37–44 százalék közötti szobakihasználtság volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik