Élet-Stílus

Beültették az első magyar műszívet

Egy súlyos állapotban lévő, szívátültetésre váró 58 éves férfi kapta Magyarország első műszívét. A szerkezet növeli a beteg túlélési esélyeita a valódi szív átültetéséig.

A keringéstámogató eszköz – hétköznapi nevén műszív – egy sebészi úton beültetett mechanikus pumpából áll, ami képes átvenni a szív munkáját. A műtét alatt a szív megfelelő üregeiből műanyag csőrendszer segítségével a vért egy testen kívül elhelyezkedő pumpába vezették, ez képes a szerv munkáját akár teljes egészében is átvenni – olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében. A műtét több mint három óráig tartott, a műszív négymillió forintba kerül, a beültetéssel fél évvel hosszabbítják meg a beteg életét – mondta el Kovács Eszter, az egyetem sajtóreferense.

A mesterségesen fenntartott keringés mellett a beteg mobilizálható, vagyis idővel a betegágyat elhagyva képes alapvető teendőit ellátni maga körül, így nagyobb eséllyel tudja megvárni a hetek vagy akár hónapok múlva érkező donorszívet. A műszív nem pótolhatja a transzplantációs műtétet, azonban jelentős mértékben javítja a betegek túlélését a szívátültetésig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik