Élet-Stílus

Rémület a Ludwig Múzeumban

Pénteken A nyakkendő című filmmel folytatódik a Ludwig Múzeum Rémület határok nélkül című horrorfilm-ritkaságokat bemutató sorozata.

A Láthatatlan Filmek Klubja (LFK) keretében indított, teljes nevén Rémület határok nélkül: horrorfilmek Bollywoodtól Dél-Afrikáig című filmsorozat Hajas Tibortól kölcsönözte mottóját: „A film nagyjából éppolyan reális élmény, mint egy hallucináció; márpedig az igazán reális.”

A nyakkendő

A nyakkendő

Az évek óta, különböző helyeken futó LFK sorozatban olyan filmeket vetítenek az érdeklődők számára, amik Magyarországon kevéssé ismert vagy teljesen elfeledett remekművek. Mai és régebbi underground klasszikusok, avantgárd, absztrakt filmek, bizarr „B-movie-k”, mágikus-misztikus és pszichedelikus mozgóképes csodák, a filmnyelvet megújítani akaró „metafilmek”, kultikus filmszörnyetegek, vagy éppen olyan művek, amik önmagukon is túlmutatva testesítenek meg valamilyen víziót. Olyan filmeket kívánnak bemutatni a közönségnek, amik többsége vagy kimaradt a hazai filmforgalmazásból, vagy rekonstrukciójuk csupán a legutóbbi időkben történt meg.

Horror a világ minden tájáról

A Rémület határok nélkül „szekcióban” a nem mainstream, az amerikai álomgyár kliséitől mentes, független és underground horrorfilm-klasszikusokból válogatnak Ázsiától Európáig. A bemutatandó filmek egy része olyan úttörőmunka, amelyek az egymástól olyannyira különböző kulturális régiókban új utakat nyitottak: a fizikai horror, a „szörnyfilm” médiumának zsánerré, majd allegóriává és/vagy fétissé emelésével a valóság delíriumáról, a tradicionális emberi tabuk mindenütt jelenlévő, hasonló mitologémákban gyökerező természetéről mesélnek Indiától Japánig, Spanyolországtól Görögországon és Dél-Afrikán át Mexikóig.

2008 januárjától júniusig több mint egy tucatnyi, Magyarországon csak ritkán megtekinthető – vagy egyáltalán nem látható – alkotást vetítenek. A január 18-án bemutatott Paul Morrissey-film (Test Frankensteinnek) és az amerikai rendező másik, február elsején vetített opusa (Vér Draculának) után pénteken Alejandro Jodorowsky húsz perces, A nyakkendő és Juan López Moctezuma 85 perces Őrültek háza című filmes ijesztése következik.

További borzongások

Az ősi templom (rendező: Shyam és Tulsi Ramsay, bemutató: február 29.),
Pokol (rendező: Nobuo Nakagawa, bemutató: március 14.), A vesszőből font ember (rendező: Robin Hardy, bemutató: március 28.),
Sóhajok (rendező: Dario Argento, bemutató: április 11.),
A férfi, aki halottat szeretett (rendező: Nikosz Nikolaidisz, bemutató: április 25.),
Fehér sötétség (rendező: Richard Stanley, bemutató: május 9.),
Porforgatag (rendező: Richard Stanley, bemutató: május 9.),
American Gothic (rendező: Carlos Batts, bemutató: május 23.),
Ébredés (rendező: Nacho Cerdà, bemutató: május 23.), Utóhatás (rendező: Nacho Cerdà, bemutató: május 23.), Genesis (rendező: Nacho Cerdà, bemutató: május 23.),
Az elhagyott (rendező: Nacho Cerdà, bemutató: június 6.) A szép szörnyeteg (rendező: Karim Hussain, bemutató: június 20.)

A DVD lemezekről történő vetítések – általában – este hat órakor kezdődnek a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum I. emeleti előadótermében. A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a filmek többsége a nyugalom megzavarására alkalmas jeleneteket tartalmaz, ezért a csak tizennyolc éven felülieknek szóló előadásokat mindenki kizárólag a saját felelősségére látogathatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik