Élet-Stílus

Már épül az ökováros

Abu Dzabi megkezdte a világ első zöld városának építését, ahol nem lesz se szén-dioxid-kibocsátás, se környezetszennyezés, se autóforgalom.

A Maszdar (jelentése: forrás) névre keresztelt város nyolc év múlva lesz készen, és mintegy 22 milliárd dollárból épül. Ötvenezer embernek és 1500 üzleti vállalatnak ad majd otthont. Maszdarban az infrastruktúra főként napenergiával fog működni, s a lakosok mágneses pályákon sikló kabinokban utaznak majd. A „zöld városban” negyedannyi energiára lesz csak szükség, mint egy ugyanilyen lélekszámú hagyományos városban, a vízszükséglet pedig 60 százalékkal lesz kisebb. Sőt, Abu Dzabiban felépül a világ legnagyobb hidrogénüzemű erőműve is.

Az ökováros látványterve

Az ökováros látványterve

Jelenleg Abu Dzabiban legmagasabb a világon az egy főre eső szén-dioxid-kibocsátás, és a szkeptikusok szerint a város külkerületeiben épülő Maszdar nem lesz egyéb, mint luxusváros a gazdagok számára. Ám a vállalkozást a Természetvédelmi Világalap, a WWF is támogatja, ugyanis teljesíti a WWF One Planet Living nevű programjának legszigorúbb előírásait. Azaz a tökéletes ökováros mintaképét fogja nyújtani, például a házak újrahasznosított anyagból készülnek, a háztetőkre pedig napkollektorokat szerelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik