Élet-Stílus

Budapestre jön Amsterdam

Igazi zenei csemegékkel, filmvetítésekkel, kiállításokkal és beszélgetésekkel mutatkozik be február 16-tól a fővárosban az amsterdami kultúra. A budapesti köztereken fel-fel fog tűnni egy vicces kék teherautó, amin egy glamrock zenekar nyomja majd a flamand életérzést.

Az Én városom/My City az A38 Hajó által kezdeményezett rendhagyó fesztiválsorozat, melynek célja, hogy Európa jelentős városainak kultúráját bemutassa – sajátos szemszögből. Az A38 Hajó az adott városok egy-egy jelentős személyiségét, közismert lakóját kéri fel, hogy segédkezzen a program összeállításában, és a város kultúrájának, művészeinek, jellegzetes helyszíneinek bemutatásában.

Az eddigi városok, Prága, Varsó, Moszkva és Belgrád után a kortárs nagyvárosi kultúra egyik legizgalmasabb helyszíne, a holland főváros,
Amszterdam mutatkozik be az A38 Hajón és a Millenárison, illetve a Natwerk utcaművész-csoport jóvoltából Budapest jelentősebb közterein.

New Cool Collective

New Cool Collective

A fesztivál keretében fellép többek között a világhírű Amsterdam Klezmer Band, a végtelenül szórakoztató, könnyed cool-jazz csapat, a New Cool Collective, az energikus post-punk zenekar, az Alamo Race Track, a holland elektronikus színtér egyik leginkább sokoldalú egyénisége, About, az underground-elektroduó, a zZz.

A Millenáris ad otthont az amatőrképekből rendezett Amszterdam, ahogy én látom című fotótárlatnak, illetve a Herb Van Drongelen valamint a Martijn de Vris fotóiból rendezett kiállításnak. E mellett különböző beszélgetéseken, filmvetítéseken vehetnek részt az érdeklődők.

Budapest közterein a holland zenei kultúra egyik legkomolyabb és ugyanakkor legviccesebb know-howja, a Natwerk tűnik majd fel. Frank De Ruwe és Coen van Rooij egy, a várost járó, kék szemétszállító teherautó platóján mutatják be az általuk alapított igazi, bár változó tagságú glamrock zenekart.

A fesztivál fővédnöke a jeles filmrendező, Eddy Terstall lesz, akinek 2004-es Simon című filmjét Oscar-díjra nominálták a legjobb külföldi film kategóriájában. Mivel a My City fesztiválsorozat voltaképpen csereprogram, az év során, 2008 májusában Budapest mutatkozik be az amszterdami Melkwegben, Európa egyik legpatinásabb klubjában, illetve a Sugar Factoryben.

My City: Amsterdam – Az én városom: Amszterdam

Egy hét zene, film, kiállítás és városi kultúra az A38 Hajón és a Millenárison
Az amszterdami Melkweg és a Low – Holland-flamand Kultfeszt közreműködésével
2008. február 16-23.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik