Élet-Stílus

Obama a Grammyt már megnyerte

Amy Winehouse brit énekesnő öt, Kanye West rapper négy díjat nyert hétfőre virradóra a Los Angelesben tartott 50. Grammy-gálán. A legjobb szöveges lemez díját Barack Obama kapta.

A közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban tartott díjkiosztón Amy Winehouse 6 jelöléséből megkapta az év felvételéért, az év daláért, az év popalbumáért és popelőadójáért, valamint az esztendő felfedezettjének járó a „kis gramofont”. A legtöbb, 8 jelölést gyűjtő Kanye West saját kategóriájában nyert négy díjat. Herbie Hancocké az év albuma.

Amy Winehouse

Amy Winehouse

A legjobb szöveges lemez (hangoskönyv) díját a demokrata párti elnökjelöltségért küzdő Barack Obama nyerte el. Az illinois-i szenátor könyvének címe Elszánt remény: gondolatok az amerikai álom visszanyeréséről (The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream). Ugyanebben a kateróriában jelölték Bill Clinton és Jimmy Carter volt amerikai elnökök egy-egy audiokönyvét is. Obama már 2005-ben nyert egy Grammyt ugyanebben a kategóriában Apám álmai (Dreams From My Father) című könyvéért.


Obama a Grammyt már megnyerte 2

A legtöbb díjra esélyes két előadó már a televíziós közvetítés megkezdése előtt megkezdte a trófeák gyűjtését. Kanye West a legjobb szóló rapteljesítményért, a legjobb rapalbumért, valamint duóban előadott rapprodukciókért (Commonnal, illetve T-Painnel közösen) kapott díjakat.

Két díjat kapott Bruce Springsteen a rockkategóriában, Justin Timberlake a férfi popénekesek között és a dance kategóriában duplázott. Az ötszörös jelölt Foo Fightersé az év albuma és a legjobb hardrock teljesítményért járó díj. Ugyancsak két elismerés jutott a The White Stripes együttesnek. Popkategóriában Robert Plant és Allison Klaus közös lemeze is Grammy-díjat nyert.

A rhythm and blues kategóriában az első nyertesek között van Alicia Keys, Prince, Chaka Khan és Mary J. Blige. A kortárs bluesalbum díját Eric Clapton és J. J. Cale közös lemeze nyerte. A jazz kategóriában két posztumusz díjat is kapott Michael Brecker. Rajta kívül Herbie Hancocknak jutott trófea a kortárs jazz albumért.

A country kategóriákban Carrie Underwood, Keith Urban, az Eagles együttes és Vince Gill nyert díjakat. Madonna The Confessions Tour című koncertfilmje lett az év hosszú videója, a rövidfilmek kategóriájában Johnny Cash klipje kapta a díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik