Élet-Stílus

Szávay Ágnes kikapott a döntőben

A hetedik helyen kiemelt Szávay Ágnes 2 óra 5 perc alatt, három játszmában kikapott az első helyen rangsorolt orosz Anna Csakvetadzétól a 600 ezer dollár összdíjazású párizsi keménypályás női tenisztorna döntőjében.

Szávay két kettőshibával csúnyán elbukta az első adogatójátékát, az orosz nagy nehezen megnyerte a sajátját, majd újra brékelte a szemmel láthatóan kissé elfogódottan teniszező riválisát, és 3:0-ás vezetéshez jutott. A 19 éves magyar az ötödik játékban szépített (4:1), sőt elnyerte ellenfele adogatását, és nagy küzdelemben – igaz, sok hibával – felzárkózott 4:3-ra.

Túl sok kettőshiba

Három adogatójátéka alatt Szávay összesen hét (!) kettőshibát vétett. Az egyenlítés azonban nem sikerült, s végül 37 perc elteltével a világranglistán hetedik orosz jutott előnyhöz. Az első szettben Szávay 21-szer, riválisa pedig 13-szor rontott.

Csakvetadze másodszor is jobb volt (MTI/EPA)

Csakvetadze másodszor is jobb volt (MTI/EPA)

A 38 perces második felvonásban a magyar azonnal brékelte ellenfelét, majd egy szép röptével befejezte a saját adogatójátékát és 2:0-ás vezetést szerzett. Csakvetadze kissé zavarba jött, egyre többet hibázott, másodszor is elveszítette a szerváját, Szávay viszont jóval magabiztosabban játszott és húsz perc elteltével már 4:0-ra vezetett. A magyar 5:1-nél két szettlabdához jutott, de Csakvetadze mindkettőt hárította, ám a következő játékban – kemény küzdelemben – kihasználta a lehetőségét és kezdődhetett a mindent eldöntő harmadik játszma.

A 21 esztendős Csakvetadze – minden bizonnyal taktikai okokból – ápolást kért az utolsó szett (50 perc) előtt. Rövid szünet után folytatódott a játék: az orosz és a magyar is hozta a saját szerváját, és 2:2-ig fej fej mellett haladtak. Az ötödik gémben Szávay óriási küzdelemben elveszítette az adogatását, Csakvetadze megnyerte a sajátját és 5:2-es előnyt szerzett. Ez végzetes volt: az utolsó játékban a kiegyensúlyozottabb orosz két meccslabdához jutott, amelyek közül az elsőt még hárította a ellenfele, ám a másodikkal már nem tudott megbirkózni.

Kilencmillióval vigasztalódhat

A két játékosnak ez volt a második meccse: tavaly májusban, a Roland Garros második fordulójában szintén az orosz nyert. A győztes 95 ezer dollárt kapott, a Szávay pedig 51 ezerrel vigasztalódott.

“Egy kissé csalódott vagyok, noha a verseny előtt boldogan kiegyeztem volna azzal, ha tudom, hogy bejutok a fináléba” – mondta a mérkőzés után Szávay Ágnes, aki egy esztendővel ezelőtt még a 182. volt a világranglistán, de ezzel az eredménnyel – pályafutása legjobbjaként – hétfőtől már 18. lesz a rangsorban. “Sajnos egész héten nem voltam csúcsformában, a fináléban pedig túl sokat hibáztam, ezzel együtt próbáltam a lehető legtöbbet kihozni magamból.”

Csakvetadze elismerte: jól kezdett, de a második szettben rengeteg hibát ejtett. “Ágnest junior kora óta ismerem, és nagyon jó játékosnak tartom. Biztos vagyok benne, hogy még sokszor találkozunk. Igaz, hogy eddig pályafutásom valamennyi döntőjét megnyertem, de amit igazán szeretnék, az az, hogy egy Grand Slam-tornán legyek finalista, és persze ott is győzzek!”

Következik Antwerpen

A magyar teniszező még vasárnap elutazik következő versenye színhelyére, Antwerpenbe. Szávayt a hatodik helyen emelték ki az ugyancsak 600 ezer összdíjazású tornán, első ellenfele pedig Eleni Daniilidu lesz. A görög játékos Párizsban a nyolcaddöntőben vírusos megbetegedése miatt adta fel a meccset a francia Amélie Mauresmo ellen.

Párizs, női torna, döntő:
Csakvetadze (orosz, 1.)-Szávay (7.) 6:3, 2:6, 6:2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik