Élet-Stílus

Manchesteri derbi az emlékezés jegyében

Vasárnap két rangadóra is sor kerül az angol labdarúgó-bajnokságban, a manchesteri városi derbin azonban elsősorban a címvédő United ötven évvel ezelőtti müncheni tragédiájára való emlékezés kerül az előtérbe.

A tabella második helyén álló Manchester United a városi vetélytárs City együttesét látja vendégül az Old Traffordon. A derbin, mely egyperces gyászszünettel kezdődik, a két együttes a fél évszázaddal ezelőttivel megegyező szerelésben és fekete karszalaggal lép majd pályára, így adózva a „Busby-bébik” néven elhíresült United emléke előtt. A csapat 1958. február 6-án Belgrádból tartott hazafelé egy BEK-találkozóról, amikor a müncheni tankolást követően a repülőgép harmadszorra sem tudott felszállni, kiszaladt a kifutópályáról és nagy sebességgel egy épületnek csapódott. A tragédiában összesen 23 ember veszítette au életüket – köztük nyolc United-labdarúgó.

A korhű mezzel is az áldozatokra emlékeznek (Getty)

A korhű mezzel is az áldozatokra emlékeznek (Getty)

A győzelem mellett a jó játék is követelmény

„Remélem, hogy nyerünk, méghozzá kiváló játékkal, mert csak ilyen módon adózhatunk méltóképpen a müncheni tragédia áldozatainak emléke előtt. Valamennyi játékosomnak át kell éreznie, hogy az 50. évforduló miatt ez a meccs sokkal több egy szimpla bajnokinál. Hazai pályán jó a mérlegünk a Cityvel szemben, persze egy derbin minden megtörténhet” – nyilatkozta Sir Alex Ferguson, a MU menedzsere – és teljes igaza van.

Egyrészt azért, mert amióta Premier League-nek hívják a bajnokságot, a „vörös ördögök” nem kaptak ki a városi riválistól az Old Traffordon. Másfelől a manchesteri derbin valóban minden megeshet, még az is, hogy az esélytelenebb City nyer, mint történt az tavaly augusztus 19-én, amikor Sven-Göran Eriksson csapata Geovanni góljával 1-0-ra diadalmaskodott. Ferguson vasárnap délután nem számíthat az eltiltott Patrice Evrára és Wayne Rooneyra, illetve a továbbra is sérüléssel bajlódó Louis Sahára, éppen ezért előfordulhat, hogy a csatártehetség, a 17 esztendős Danny Welbeck átesik a tűzkeresztségen a Manchester United felnőtt gárdájában.

A tabella hetedik helyén álló Citynél a Portsmouthtól igazolt Benjani Mwaruwari is készen áll a bemutatkozásra, továbbá valószínűsíthető a hátsérüléséből felépült, a minap szerződést hosszabbított Micah Richards játéka is, viszont Elano és Vedran Corluka Rooneyékhoz hasonlóan eltiltás miatt kihagyja a derbit.

Az emlékezés virága az Old Traffordon (Getty)

Az emlékezés virága az Old Traffordon (Getty)

Tartalékos csapatok rangadója

A manchesteri városi rangadó mellett vasárnap még egy csúcsütközetre kerül sor az angol labdarúgó Premier League-ben: a harmadik Chelsea a két hellyel hátrébb tanyázó Liverpoolt fogadja a Stamford Bridge-en. A ‘Pool már aligha ábrándozhat az aranyéremről, ugyanakkor esetleges vereség esetén a Chelsea is könnyen lemondhat a bajnoki címről.

„Nehéz mérkőzés előtt állunk, a múlt miatt különösen pikáns lesz ez a kilencven perc. Természetesen nekem semmi bajom a Liverpoollal, csak arra koncentrálok, hogy a Chelsea sikeresen szerepeljen a rangadón” – vezette fel a találkozót Avram Grant. A londoniak izraeli menedzserét talán megnyugtatja az szikár tényadat, hogy a Chelsea-nek pozitív a mérlege a Premier League-ben a Liverpoollal szemben, különösen hazai pályán nagy a fölénye. A Stanford Bridge-en ugyanis eddig csak egyszer nyertek a „vörösök”, s döntetlenre is csak háromszor végeztek, miközben 11-szer vesztesen kullogtak le a pályáról.

A legfrissebb hírek szerint a sérülésből felépült Frank Lampard és Ricardo Carvalho visszatérhet a Chelsea-be, melyben még így sok a hiányzó. Didier Drogba, Salomon Kalou és Michael Essien az Afrikai Nemzetek Kupáján szerepel, Andrij Sevcsenkót és John Terryt pedig egészségügyi gondok hátráltatják. Sérülés miatt Fernando Torres, Andrij Voronyin, Fabio Aurelio, Alvaro Arbeloa, valamint Daniel Agger sem szerepelhet a másik oldalon, ráadásul a bokáját fájlaló Ryan Babel pályára lépése is erősen kérdéses, Xabi Alonsóról pedig eltiltás miatt kénytelen lemondani Rafa Benítez, a vendég Liverpool spanyol menedzsere.

Rosicky is játszhat

A listavezető Arsenal csak hétfőn játssza le soros bajnokiját, azt Blackburnt fogadja, melyet a bajnokságban legutóbb hazai pályán (2006 decemberében) egy gólgazdag meccsen 6-2-re győzött le. A mostani szezonban, augusztus 19-én viszont meggyűlt a baja az „ágyúsoknak” a Roversszel, vendégként csak 1-1-re végeztek ellene. Arsene Wenger hétfő este elvileg már Tomas Rosickyra is számíthat, és talán a mérkőzésig Mathieu Flamini combsérülése is rendbe jön. Robin van Persie-t és Johan Djourout viszont ezúttal is nélkülöznie kell az Arsenal edzőjének.

Premier League, 26. forduló:
Manchester United-Manchester City, vasárnap, 14:30
Chelsea-Liverpool, vasárnap, 17:00
Arsenal-Blackburn Rovers, hétfő, 21:00

Statisztika
MAN UTD-MAN CITY
A Premier League-ben:
12 United győzelem, 4 City gy., 5 döntetlen

A Premier League-ben, a MU otthonában:
6 United gy., 4 döntetlen

CHELSEA-LIVERPOOL
A Premier League-ben:
14 Chelsea gy., 11 Liverpool gy., 6 döntetlen

A Premier League-ben, a Chelsea otthonában:
11 Chelsea gy., 1 Liverpool gy., 3 döntetlen

ARSENAL-BLACKBURN
A Premier League-ben:
13 Arsenal gy., 7 Blackburn gy., 7 döntetlen

A Premier League-ben, az Arsenal otthonában:
6 Arsenal gy., 3 Blackburn gy., 4 döntetlen

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik