Élet-Stílus

Latvala minden idők legfiatalabb futamgyőztese

A finn Jari-Matti Latvala nyerte a Svéd-ralit, az idei vb-sorozat második versenyét. A Ford Focus WRC-vel versenyző 22 éves pilóta minden idők legfiatalabb futamgyőztese. Összetettben Hirvonen vezet, aki Svédországban a második helyen végzett.

A Ford Focus WRC-vel versenyző 22 éves pilóta jelentős, 58,3 mp-es előnnyel végzett az élen honfitársa előtt és ezzel pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratta. A korábbi legfiatalabb futamgyőztes a szintén finn Henri Toivonen volt, aki 1980-ban 24 évesen diadalmaskodott a Brit-ralin.

A világbajnoki címvédő francia Sebastien Loeb – aki 100. vb-futamán indult – pénteki balesetét követően szombaton feladta a viadalt.

Történelmet írt Latvala (Sport1)

Történelmet írt Latvala (Sport1)

„Fantasztikus érzés volt megnyerni a futamot. Toivonen volt a pályafutásom kezdete óta a példaképem, és most sikerült megdöntenem a rekordját. Nagy köszönettel tartozom a Ford csapatnak, amely számos balesetem ellenére bízott bennem, és idén egy remek autót tettek alám” – nyilatkozta a célban a fiatal finn, aki a győzelmével feljött összetettben a második helyre két verseny után.

Hirvonennek sem lehetett oka panaszra, hiszen a második helyével átvette a vezetést, a címvédő Loeb és fiatal honfitársának a hátránya hat pontos. A Svéd-ralin egy harmadik fordos, az olasz Gigi Galli szerezte meg a dobogó legalsó fokát.

A világbajnoki sorozat következő, harmadik futamát február 29. és március 2. között rendezik Mexikóban.

A végeredmény:
1. Jari-Matti Latvala, Miikka Anttila (finn, Ford Focus WRC) 2:46:41.2 ó
2. Mikko Hirvonen, Jarno Lehtinen (finn, Ford Focus WRC) 58.3 mp hátrány
3. Gianluigi Galli, Giovanni Bernacchini (olasz, Ford Focus WRC) 2:23.2 p h.

A vb-pontverseny állása:
1. Hirvonen 16 pont
2. Loeb (francia, Citroën C4) és Latvala 10-10

Ajánlott videó

Olvasói sztorik