Élet-Stílus

Szávay döntőt játszhat Párizsban

A világranglistán 20., hetedik kiemelt Szávay Ágnes a poklot is megjárva, három szettben legyőzte a negyedikként rangsorolt orosz Jelena Gyementyijevát, ezzel bejutott a 600 ezer dollár összedíjazású párizsi női tenisztorna döntőjébe.

Szávay Ágnes, akárcsak a világranglistán 13. Jelena Gyementyijeva először jutott be az elődöntőbe a párizsi tornán, ugyanakkor a viadal honlapjának szerzője úgy vélekedett: amíg az orosz hölgy jó szereplésére számítani lehetett, addig a magyar tehetség négybe kerülése némileg meglepő.

Ha ezt vesszük, a szombati elődöntőben Szávay csak fokozta a meglepetést, remekül kezdett, 1:0-s vezetésénél azonnal elvette ellenfele adogatójátékát. A második játékban három bréklabdához jutott, bár az orosz ezeket hárította, az újabb bréklehetőségnél kettős hibát vétett. A folytatásban is Szávay dominált, 16 és fél perc alatt már 4:0-ra vezetett, miután megnyert szervajáték után fogadóként is jeleskedett.

A lendülete ekkor azonban kissé alábbhagyott. Gyementyijeva egy nullára hozott brékkel jelezte, nem adja meg könnyen magát, majd szoros játékban bár, de hozta a soros adogatását is, ezzel 4:2-re kapaszkodott fel. A hullámvölgy nem tartott sokáig, a 19 éves magyar lány 5:2-re alakította az állást, ezután 15-30-nál fogadóként igen közel került a játszma megnyeréséhez, Gyementyijeva azonban összeszedte magát, és zsinórban három labdamenetet nyerve „szettben maradt” (5:3).

Sőt, a következő játékban is jól állt, már „harminc semmije” volt, ám a harmadik WTA-tornagyőzelmére hajtó Szávay innen felkapaszkodva, a második szettlabdát hozva előnybe került.

A második játszma úgy kezdődött, ahogy az első – csakhogy fordított előjellel.

Ezúttal Gyementyijeva húzott el, 0:1-nél a Vasas játékosa remek adogatásokkal hiába hárított három bréklabdát, a negyediket már kihasználta a negyedik helyen kiemelt, 26 éves orosz hölgy (0:2). Szávay nullára nyerte ellenlábasa szervajátékát, ám ezután kettős hibával is segítette az oroszt, aki az újabb bréket követően adogatóként 4:1-es vezetésre tett szert. Már nem is lehetett megállítani, előbb ismételten elnyerte a magyar játékos szervagémjét, majd nehézkésen, de végül is hozta a sajátját, ezzel kiegyenlített.

Szávay Ágnes hátrányban sem adta fel (MTI/EPA)

Szávay Ágnes hátrányban sem adta fel (MTI/EPA)

Magyar szempontból nagyon rosszul kezdődött a döntő játszma: Szávaynak rögvest két bréklabdát kellett volna hárítania, a feltételes mód azért indokolt, mert rögtön az első kísérletnél, 15-40-nél kettős hibát vétett. Ezután mind a ketten hozták saját adogatásukat, majd 2:3-nál Szávay semmissé tette az orosz brékelőnyét, miután az szorult helyzetben – viszonozva ellenfele korábbi gesztusát – kettős szervahibát követett el (3:3). Egy-egy brékkel 4:4-re módosult az állás, majd ezt követően Szávay 30-0-nál két labdára volt ahhoz, hogy a végjátékban előnybe kerüljön, de újabb, a meccsen kilencedik kettős hibájával felhozta az orosz riválist, aki végül elvette az adogatását, és így 5:4-nél már a fináléért szerválhatott.

Szávay azonban nem adta fel, fogadóként egyenlített (5:5), majd nagy küzdelemben kiszerválta az ellenfelét (6:5), ekképp Gyementyijeva került nehéz helyzetbe. Ebből nem is tudott kikecmeregni az orosz hölgy: Szávay fogadóként három meccslabdához jutott, és mivel már az elsőt értékesítette, 2 óra 12 perc alatt, a poklot is megjárva bejutott a döntőbe.

„Az első játszmában nagyon jól ment a játék, az adogatás, és sikerült elhúznom,
majd előnyhöz jutottam” – mondta az MTI-nek Szávay. „A folytatásban
riválisom beleerősített, agresszívan teniszezett és ezzel
kiegyenlített, sőt a döntő szettbenvezetéshez is jutott. Ezt követően
nagyon izgalmas csata alakult ki, amelyet végül megnyertem. Nagyon örülök a
győzelemnek és várom a finálét. Anna Csakvetadzével eddig egyszer, a tavalyi
Roland Garroson játszottam és szoros meccsen kaptam ki tőle. Marion Bartolival
még sohasem mérkőztem. Ha lehetne, az oroszt választanám, mert
egy francia riválissal szemben a közönség ellenem szurkolna.”

„Ágnes nagyszerűen és okosan teniszezett. Remekül váltogatta a különböző
ütéseket. Jó esélye van arra, hogy megnyerje ezt a tornát, mert
kitűnő formában van” – mondta Gyementyjeva.

Később kiderült, hogy teljesült Szávay óhaja: a második elődöntőben ugyanis
Csakvetadze három játszmában, 1 óra 57 perc alatt győzött Bartoli ellen. Az első
játszmát simán nyerte a hazai kedvenc, ám a folytatásban az orosz már
ellenállhatatlan volt. A 21 esztendős Csakvetadze eddigi pályafutása
során hat WTA-tornát nyert meg egyesben és jelenleg a hetedik helyen áll a
világranglistán, ugyanakkor szeptemberben ötödik is volt.

A vasárnap 15 órakor
kezdődő döntő két résztvevője eddig egy alkalommal mérkőzött egymással: a tavalyi Roland Garros második fordulójában az orosz 6:4, 6:7,
6:4-re nyert.

Párizs, női torna, elődöntő:
Szávay (7.)-Gyementyijeva (orosz, 4.) 6:3, 1:6, 7:5
Csakvetadze (orosz, 1.)-Bartoli (francia, 3.) 2:6, 6:2, 6:0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik