Élet-Stílus

Kamerun vagy újra Egyiptom ülhet Afrika trónjára

A címvédő Egyiptom és Kamerun jutott be az Afrikai Nemzetek Kupájának vasárnapi fináléjába. Előbbi a nagy esélyes Elefántcsontpartnak, utóbbi pedig a házigazda, szintén favorit Ghánának mutatatta fel a stoptáblát az elődöntőben.

Elefántcsontpart nem tudott visszavágni Egyiptomnak a két évvel ezelőtti viadal döntőjében tizenegyesekkel elszenvedett vereségért, mi több: Didier Droga és társai simán, három góllal kikaptak a „fáraóktól” a 2008-as kontinenstorna elődöntőjében.

Már a 12. percben hátrányba kerültek, midőn Ahmed Fathi megpattanó lövése nyomán a bal alsó sarokban kötött ki a labda. Az óriási elefántcsonparti nyomás dacára (Drogba szinte egymaga eldöntette volna a meccset) a 62. percben tovább nőtt a címvédő előnye: egy szöglet után Amr Zaki fejelt a kapuba úgy, hogy a labda a felsőlécről került a gólvonal mögé.

Alig egy perccel később Abdulkader Keita bombázott a kapu bal oldalába, és ezzel újra felcsillant a remény az „elefántok” előtt, ugyanakkor kisvártatva ismét az egyiptomiak örülhettek gólnak, miután Zaki 17 méterről – a későn és kényelmesen elvetődő elefántcsontparti kapus mellett – a jobb alsó sarokba lőtt.

Amr Zaki duplázott az elődöntőben (Getty)

Amr Zaki duplázott az elődöntőben (Getty)


A 4-1-es végeredményt végül a néhány méterről betaláló Mohamed Aboutreika állította be egy gyors kontra végén.

A különbség, kiváltképp az egyiptomiak négy gólja azért meglepő, mert az „elefántok” a selejtezők során egyszer sem kapituláltak, s a tornán is csak egyetlen gólt (!) kaptak.

Kamerun kiejtette a házigazdát

A másik elődöntőben egy gól döntött – Kamerun javára. A hajrában egy gyors kontra, tetszetős akció végén Alain Nkong 11 méterről lőtt a bal alsó sarokba. Ghána – melyben John Mensah eltiltása miatt a Chelsea-ben futballozó Michael Essien ezúttal középső védőt játszott – az első félidőben egyértelműen dominált, ugyanakkor a szünet után is több gólt szerezhetett volna, ám ezúttal semmi sem jött össze a „fekete csillagoknak”.

A krónikához tartozik, hogy a találkozó legvégén a játékvezető kiállította a kameruni Andre Bikey-t, miután az egy ápolás során hátulról fellökte a pályára érkező egészségügyi személyzet egyik tagját. „Végtelenül csalódott vagyok, őszintén mondom, pályafutásom során még sohasem voltam ennyire a padlón, mint most. Ott kellene lennünk a döntőben…” – magyarázta az elődöntő után Claude Le Roy, Ghána szövetségi kapitánya.

Ghánai bánat (AFP)

Ghánai bánat (AFP)

A házigazda azonban csak a bronzéremért küzdhet a kontinenstornán, míg Egyiptom a hatodik, Kamerun pedig az ötödik bajnoki címéért száll majd harcba vasárnap Accrában. A két válogatott egyébként a csoportmérkőzések során egyszer már megütközött egymással, s akkor Egyiptom 4-2-re nyert.

Afrikai Nemzetek Kupája, elődöntő:
Egyiptom-Elefántcsontpart 4-1 (1-0)
Gól: Fathi (12.), Zaki (62., 67.), Abutrika (90.), ill. Keita (63.)

Kamerun-Ghána 1-0 (0-0)
Gól: Nkong (71.)
Kiállítva: Bikey (90., Kamerun)

A további program
A 3. helyért: Ghána-Elefántcsontpart, szombat, 18:00
A döntő: Kamerun-Egyiptom, vasárnap, 18:00

Ajánlott videó

Olvasói sztorik