Élet-Stílus

Hazánkba jön az orosz mamutbébi

Gyima, a Szentpétervárról érkező mamutbébi-múmia, pézsmatulok és jávorszarvas-preparátumok is láthatók lesznek a Magyar Természettudományi Múzeum Jégkorszak című, áprilisban megnyíló kiállításán.

Az április 2-án nyíló interaktív tárlaton a mamutborjú mellett, amely rendkívül jó állapota miatt igazi világszenzáció, a múzeum gyűjteményi anyagából eredeti jégkori emlőscsontvázakat is bemutatnak. Látható majd mamut, óriásszarvas, barlangi medve, barlangi hiéna, őstulok. A kiállításon szerepelnek gerinces maradványok, így a kardfogú tigris, a gyapjas orrszarvú, a barlangi oroszlán, a barlangi hiéna és a barlangi medve koponyája.

Gyima, a mamutbébi (fotó: MTI)

Gyima, a mamutbébi (fotó: MTI)

A kiállítás képet ad az utóbbi 2,5 millió év klímaváltozásairól, a jégtakaró mozgásáról a kontinenseken. Sorra veszi az állandóan változó, olykor szélsőséges környezeti feltételek között élő állat- és növényvilág alkalmazkodási stratégiáit. Bemutatja, hogy az ember természetátalakító tevékenysége mikor, milyen mértékben hagyott nyomot a földön. Az egyes jelenségek tudományos magyarázatának megértését interaktív, multimédiás és mechanikus elemek segítik.

A tárlat megrendezésének aktualitását a globális klímaváltozás napjainkban oly sokszor emlegetett és sokakat foglalkoztató jelensége adja. Választ kívánnak adni arra a kérdésre, hogy a közelmúltunk és főként a jövőnk alakításában mekkora és milyen szerepet játszik az ember, igaz-e, hogy jégkorszakban élünk, milyen hatása volt a legutóbbi jégkorszaknak a környezetre, s mi vár ránk 100 év múlva. A Jégkorszak című kiállítás a téma körül forgó tévhiteket, a jégkorszakról alkotott esetenként téves elképzeléseket tisztázza – mondta Árva Anita, a múzeum sajtóreferense.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik