Élet-Stílus

Shaquille O’Neal átigazolt, dől a dominó

Shaquille O’Neal jól szerepelt az orvosi vizsgálatokon, s aláírta szerződését, amely két esztendeig a Phoenix Suns csapatához köti. Nyugaton pánikszerű igazolási láz követheti a transzfert.

A 35 esztendős center a Phoenix Suns–New Orleans Hornets-találkozón a kivetítőn máris üzent a US Airways Center közönségének: nem habozik, szeretné az ötödik NBA-címet, természetesen új csapatával.

Merész szavak, az elsősorban alapszakasz-specialistának tartott Phoenix Suns ugyanis története során még nem nyert bajnoki döntőt.

Az O’Nealt is érintő játékoscserét mint a bajnokság egyik legmeglepőbb történését kezeli a helyi sajtó, s az újságírók elsősorban azt emelik ki, hogy a tárgyaló felek alig több mint 24 óra alatt megállapodtak (a siker, elsősorban a Phoenixben első évét töltő ügyvezető – egykori legendás hátvéd – Steve Kerr érdeme), óriási felfordulást okozva ezzel a nyugati csoportban.

Shaq' már Suns-melegítőben: nem dobja be a törülközőt (AP)

Shaq’ Suns-melegítőben: nem dobja be a törülközőt (AP)

Ér még Shaq évi húszmilliót?

“Nagyon örülünk, hogy csatlakozik a csapathoz. Hisszük, hogy vele végre sikeresek lehetünk a rájátszásban is” – nyilatkozta Kerr. „Shaquille győztes típus, született bajnok, ezért mindent megadott volna, hogy hozzánk kerüljön abból a Miamiból, amelyik csapatépítés előtt áll.”

Sokan ennél kritikusan szemlélik az ügyletet, hisz a Suns idényenként 20 milliót fizet majd egy olyan játékosnak, aki sokak szerint már rég túl van karrierje csúcsán. A phoenixi szakvezetés, Mike D’Antoni vezetőedzővel az élen, más véleményen van, sőt, úgy vélik az új környezet stimulálja majd a 35 éves óriást.

„Úgy érezzük, a keretből eddig kihoztuk azt, amit lehetett. Kellett az erősítés” – árulta el D’Antoni. „O’Neal készen áll, és elszánt. Innentől elsősorban a szakmai stábon múlik, hogyan tudjuk úgy beépíteni a csapatba, hogy az alapvetően ne változzon meg. Egyelőre még nincs birtokunkban a megoldás.”

A Suns a négyszeres bajnokért Shawn Mariont és Marcus Bankset adta a floridaiaknak.

Steve Kerr és Mike D'Antoni: óvatos duhajok (AP)

Steve Kerr és Mike D’Antoni: óvatos duhajok (AP)


Dominóelv

A Suns további erősödése – illetve Pau Gasol érkezése a Lakershez – viszont lavinaszerűen söpörhet végig a nyugati mezőnyön. A szakértők szerint a szabadügynökökkel, illetve más játékokkal kapcsolatban álló klubokat sokkolhatta az arizonaiak lépése, s ez siettetheti a további megállapodásokat is.
Az átigazolási időszak vége: február 21.

A nyugati mezőny sűrűsége következtében – az első tíz csapatot csupán hat győzelem választja el (az első Suns 34/15-ös, a tizedik Portland 28/20-as mutatóval áll) – mindenki erősíteni szeretne majd az alapszakasz hajrája előtt.

Így elképzelhető, hogy előrelépés lesz a Dallas-Jason Kidd ügyben, de lépéskényszerbe kerülhet a cserepadot erősíteni óhajtó New Orleans Hornets is. A szintén kiegészítő játékosokat kereső San Antonio is a „gázra léphet”, de a korábban ajánlatokkal bombázott Mike Miller (Memphis), és Corey Maggette (LA Clippers) ázsiója is tovább emelkedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik