Élet-Stílus

Rambo cinikus lett?

Talán a 39. Magyar Filmszemle ellenhatásaként esett az meg, hogy ezen a héten mindössze két amerikai film (John Rambo, Charlie Wilson háborúja) premierjével találkozhatunk. Ráadásul mindkettő hadi cselekménnyel rendelkezik – igaz, korántsem, a korábban megszokott hurráoptimizmus a jellemző.

John Rambo

Írta, rendezte, a producere és főszerepője: Sylvester Stallone. Az idősödő sztár negyedszer maszkírozza magát John J. Rambónak, a kultikus ikonná kövült vietnami veteránnak. Mielőtt bárki legyintene, hogy nono és jaj, a hatvanéves Stallone tata legfeljebb a protézisért marakodhat az idősek otthonában, le kell szögeznünk, hogy nekünk az (eddig) utolsó Rocky-filmje is tetszett (Rocky Balboa). És ez is. Mert történettel (igaz, nem túl bonyolulttal) tudta megtölteni, és a figurájához is hozzá tudott tenni valami pluszt – ott fanyar volt, itt szomorú. Az sem utolsó szempont, hogy sok nyikhaj akciófilmes tempót és technikát tanulhat tőle. Ha éppen történetvezetést nem, hiszen egyszerű az itt is, mint a szög, vagy mint a házi készítésű bomba.

Rambo cinikus lett? 1

Rambo (ugyebár: Stallone) az öldöklős kalandjai után húsz esztendővel Észak-Thaiföldön húzza meg magát, konkrétan a burmai határvidéknél, halászik, kígyómérgekkel seftel, azaz éli a kopott amerikai veteránok életét. Mígnem egy nő (Julie Banz) egy segélyszervezettől arra kéri, hogy vezesse el az aknásított mezőn keresztül egy beteg, éhező törzshöz, ám az önkénteseket a burmai katonák elkapják. Rambo ezek után (és értelemszerűen) szabadító akcióba fog.

Egyáltalán nem tökéletes mozi Stallone filmje. De téved, aki egy kiöregedett hollywoodi akcióhős kopott nosztalgiázásának gondolja. Teljesíti, amit ígér: egy véres, gyilkolós mozit, amiben egyértelmű, ki a rossz, ki a jó, hova kell állni. A Rambóban felvillanó cinizmus (bizony!), ami a kétértelmű iraki háború után minden amerikai-európai demokratában meghízott, azt mutatja, ez a választás ma már korántsem egyértelmű.

John Rambo

Eredeti cím: John Rambo, színes, feliratos amerikai–német akciófilm, 93 perc, 2008, rendező: Sylvester Stallone, szereplők: Sylvester Stallone, Julie Benz, Paul Schulze, James Brolin, Kim Dickens, Bruno Campos, Linden Ashby, Ken Howard, Graham McTavish, Tim Kang, Jake La Botz, Matthew Marsden honlap

Charlie Wilson háborúja

Kedvenc hollywoodi „fehér házi szakértőnk”, Aaron Sorkin forgatókönyvíró – az Egy becsületbeli ügy és a Szerelem a Fehér Házban című filmek, illetve, Az elnök emberei című kultikus tévésorozat alkotója; újabban pedig A színfalak mögött című színházas televíziószérián dolgozik. Jelen filmünkkel George Crile könyvét adaptálta vászonra.

Ebből a forgatókönyvből az idén 77 éves nagy öreg Oscar-díjas rendezőguru, Mike Nichols (Diploma előtt, illetve A 22-es csapdája, Silkwood, Dolgozó lány, Madárfészek, Közelebb) forgatott remek szatírát, az Amikor a farok csóválja cinizmusát szélesebb fogyasztásra alkalmassá tévő szentimentalizmussal fűszerezve meg. Annyira nem bánjuk.

Rambo cinikus lett? 2

Története szerint az iszákos-nőfaló szenátor, Charlie Wilson (Tom Hanks), a dúsgazdag texasi arisztokrata hölgy, Joanne Herring (Julia Roberts) és a görög bevándorló sarj kémtiszt, Gust Avrakotos (Philip Seymour Hoffman) összeáll, hogy felszabadítsa a szovjetek megszállta Afganisztánt. A cél közös, de mindegyikőjüket más motiválja: a link képviselőt megérinti az emberek szenvedése, a déli ladyt a keresztényi altruizmus vezérli, a CIA-ügynöknek pedig elege van a korábbi parkolópályájából.

Sorkin, Nichols, a szereplők – Hanks, Roberts, Hoffman triójához nyugodtan odatársíthatjuk a Bűbáj üdvöskéjét, Amy Adamset – tehetsége és profizmusa különösen igényes, minőségi filmmé teszi a Charlie Wilson háborúját. Ha kap Oscart, ha nem, biztos hogy az esztendő egyik legjobb filmjével van dolgunk, amit borzasztóan nagy kár lenne bárkinek kihagyni.

Charlie Wilson háborúja

Eredeti cím: Charlie Wilson’s War, színes, szinkronizált amerikai szatíra, 105 perc, 2007, rendező: Mike Nichols, szereplők: Tom Hanks, Julia Roberts, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Rachel Nichols, Emily Blunt, Shiri Appleby honlap

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik