Élet-Stílus

Luxuslakások épülnek a zsinagógánál

Herzl Passage néven 33 millió euróból 104 lakást alakít ki a spanyol-magyar tulajdonban lévő Tordai és Társai Kft. a Dohány utca 10. és a hozzá kapcsolódó Síp utca 8-10. szám alatti épületekben a pesti zsidónegyedben, közvetlenül a zsinagóga mellett.

Hamarosan megkezdődik a Herzl Passage nevű luxuslakóingatlan-együttes építése a pesti zsidónegyedben. A spanyol-magyar ingatlancsoport 2009 végéig több mint 100 lakásból álló komplexumot épít a Dohány utcai zsinagóga szomszédságában, két műemléki védettség alatt álló épület részleges újjáépítésével és felújításával.

A Herzl Passage-nak otthont adó épületekre 2006-ban adtak ki részleges bontási, illetve építési engedélyt. A spanyol-magyar tulajdonú társaság 2008 márciusában indítja el a 33 millió euró értékű projektet. A védett romos házat – Spanyolországból behozott speciális technológiai megoldás segítségével – a több mint kétszáz évvel ezelőtti állapotnak megfelelően állítják helyre.

A Herzl Passage látványterve

A Herzl Passage látványterve

A luxuslakóingatlan-együttes összesen 104 darab, 60-190 négyzetméter közötti alapterületű lakást foglal magában. Az építkezés a jövő év végére fejeződik be, a lakások viszont már márciustól vásárolhatók 4 200 eurós négyzetméterártól. A két épület között négyszintes mélygarázs épül.

A Síp utcai ház udvara és a zsinagóga melletti temető közé üvegfal épül, míg a Dohány utcai ház és a zsinagóga udvara közé kaput terveztek, amely a jelenlegi elképzelés szerint a templomból távozó turistákat vezetné tovább a passzázson át a régi zsidó negyedbe. A két épületből kialakított új lakókomplexum a Herzl Passage nevet kapta, miután a Cionista Világszervezet megalapítója egy ideig a Dohány utcában lakott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik