Élet-Stílus

Lángoló hajó úszik az Adrián

Egyelőre nem jelent veszélyt a környezetre az a török teherhajó, amely szerda délután gyulladt ki az Adriai-tengeren, a horvát Rovinj közelében. Ha a hajótest megsérül, több száz tonna szennyező anyag kerül a tengerbe.

„Pillanatnyilag nem áll fenn a veszély, hogy a hajótörzs kettétörik” – mondta a balesettel foglalkozó horvát válságstáb egyik tagja. Az Isztambulból Triesztbe tartó, 193 méter hosszú hajó törzsének megroppanása nagy valószínűséggel súlyos környezetszennyezést okozna: rakományában többek között 850 tonna üzemanyag és 11 tonnányi olajszármazék van.

Képgaléria (fotó: MTI)

Képgaléria (fotó: MTI)

A fedélzeten eloltották a tüzet, de a lángok tovább pusztítanak a hajó belsejében. Előző este helikopterről leereszkedett a hajó fedélzetére egy efféle oltási feladatokra szakosodott holland cég öt embere. Szerda estig attól lehetett tartani, hogy a szél a tengerparti strandokig sodorja a lángoló hajót, akkor azonban megváltozott a légmozgás iránya, és a teherhajó elindult a nyílt tenger felé.

Azóta az oltás előkészületeként védőbójákkal vették körül a hajótestet. Az UMD Adriatic szerdán gyulladt ki egyelőre ismeretlen okból az isztriai-félszigeti Rovinjtól nem messze. A 22 fős legénységet és a hajó kilenc utasát sértetlenül kimentették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik