Élet-Stílus

Khan Naseem Hamed csúcsára tör

Amir Khan előbb a könnyűsúlyú világbajnoki címet célozza meg, de nem zárja ki, hogy később egy kategóriával feljebb lépve kisváltósúlyban is kipróbálja magát, akár Ricky Hatton, vagy Junior Witter ellen is.

A britek legfőbb reménységét egyelőre a könnyűsúlyú világbajnoki cím megszerzése foglalkoztatja, azonban nem zár ki egy esetleges csatát a szigetország két kisváltósúlyú ászával, Ricky Hattonnal és Junior Witterrel.

Hétvégén a profi karrierjében szélsebesen feltörekvő Khan eddigi legmeggyőzőbb diadalát aratta, mégis roppantmód szorítja az idő

Iparkodnia kell, ha szeretné betejesíteni álmát, azaz Naseem Hamed rekordját megdöntve az Egyesült Királyság legfiatalabb világbajnokává előlépni.

Hosszú, forró nyár

A nagy tettet nem később, mint a nyár legelejéig véghez kell vinnie, ám a remek diadalok ellenére is kissé korainak tűnhet a fiatal csillag fellépése a legrangosabb ellenfelek szintjére – a címeket ugyanis olyan kiválóságok birtokolják, mint a mexikói Juan Diaz és David Diaz, a kubai Joel Casamayor, vagy az ideiglenes bajnok ausztrál Michael Katsidis.

Amir Khan a harmadik sikere után (amirkhan.com)

Amir Khan a harmadik sikere után (amirkhan.com)

A szombati győzelem után Amir a lécet még magasabbra helyezte: a The Guardiannak ugyanis elárulta, hogy testének növekedésével és erősödésével egyre nehezebb hozni a könnyűsúly határát, így tervei szerint mintegy másfél éven belül fellép kisváltósúlyba, ahol az elsőszámú ökölvívó éppen honfitársa, Ricky Hatton, s Junior Witter is a legjobbak között van.
“Jó néhány remek név van odafönt, köztük Junior Witter és Ricky Hatton.” – nyilatkozta Khan. “Különösképpen Hattont emelném ki, ugyanis úgy gondolom, hogy a stílusát nekem teremtették. Ricky ellen a gyorsaság a legfőbb fegyver, és a gyorsaságomat Witter ellen is ki tudnám használni. A legtöbben soha nem találkoztak olyan gyors ökölvívóval, mint jómagam.”

Khan kisváltósúlyba vágyik

„Kisváltósúlyban sokkal nagyobbat tudnék ütni és fizikálisan is jóval erősebb lennék” – tépelődött az athéni olimpia ezüstérmese. „Nem akarok eljutni odáig, amikor már szenvedni kell a súlyhatár eléréséért. A súlyos fogyasztás rányomja a bélyegét az ember teljesítményére. Szeretnék könnyűsúlyban világbajnoki címet szerezni, aztán fellépni egy kategóriát.”

Az, hogy Amir a világbajnoki lehetőséghez már nyáron, avagy csak az év végén jut, több dologtól is függ, így következő ellenfelétől. Promotere, Frank Warren, a mérkőzés után elárulta, hogy Khan legközelebb vagy az EBU Európa-bajnoki címéért húz kesztyűt, vagy Egyesült Államokbeli bemutatkozása következik az április 19-ei Hopkins-Calzaghe gálán. Amir mindkét lehetőségre érdeklődéssel tekint.

Khan Gairy St. Clair ellen már hibátlan teljesítményt nyújtott (AP)

Khan St. Clair ellen már hibátlan teljesítményt nyújtott (AP)

“Vagy Jurij Romanov és az Európa-bajnoki cím, vagy amerikai bemutatkozásom következik. Jurij ugyan kikapott korábbi ellenfelemtől, Graham Earltől, ugyanakkor sokat fejlődött a kudarc óta. Az embernek szüksége van a kemény csatákra. Ellenkezző esetben az ember hajlamos könnyelművé válni, ha csak olyanokkal meccsel, mint Graham Earl és Jon Thaxton, és szerintem ez volt az oka a Willie Limond elleni izgalmas perceknek (Khant tavaly nyáron kis híján kiütötte honfitársa). Addig gond nélkül vertem az ellenfeleimet, így aztán leütés sokként ért.”

Beért a reménység

Az biztos, hogy a tavalyi majdnem-vereség – amely végül Amir kiütéses diadalával végződött – még időben nyitotta fel a fiatal tehetség szemét, hogy a profi ökölvívásban ő is belefuthat az általa korábban csak közhelyként ismert mindent eldöntő pofonba.

Szombaton, Gairy St. Clair ellen már hibátlan, roppant összeszedett teljesítményt nyújtott. Menetet sem veszített, s elképzelhető, hogy a várva-várt világbajnoki csatától már csak egy – hasonlóan magabiztos – diadal választja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik