Élet-Stílus

A Neuchatel megszerezné az FTC-t

A Neuchatel Financial Ltd. még nem döntött, hogy indul-e a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) által a Ferencváros megvételére és Üllői úti ingatlanára hatodszor kiírt pályázaton.

A svájci bejegyzésű cég két magyarországi képviselője, Laczkovits László és Sallai József sajtótájékoztatóján egyúttal bejelentette, hogy vételi szándékát fenntartja, s ehhez a pénz továbbra is rendelkezésre áll.

“Miután kiderült, hogy a részvények megszerzéséről márciusban kötött szerződésünk előtt a klub mással is megállapodott a papírokról, nem akarunk jogi háborút. Ugyanakkor a FTC-t továbbra is szeretnénk megszerezni, ehhez rendelkezésre áll a szakmai és megvalósíthatósági terv is. A háborút mi nyernénk, de mit ér a féllábú katona, ha győztes is” – mondta Sallai József.

Az ominózus szerződésről kiderült, szerepelt benne a részvények megvétele mellett, hogy konszolidálják a klubot, 900 millió forint hitelt biztosítanak, továbbá évi 3 millió eurót bocsátanak a szakosztályok rendelkezésére. Sallai szerint azonban a szerződés nem került napirendre az elnökség ülésein. Az eseményen jelen lévő Takács Tibor elnökségi tag arról számolt be, hogy a Dámosy Zsolt korábbi klubelnök vezette elnökség mandátumának lejárta miatt nem hagyta jóvá a megállapodást, míg az utána felálló, Rieb György vezette testület inkább a tendereztetés mellett döntött.

Laczkovits szerint attól függ, hogy pályáznak-e, miként reagál a közvélemény, azaz mekkora támogatottságuk lesz a szurkolók körében. Ugyanakkor hozzátette, ha ezt megfelelőnek ítélik, akkor is csak 90 százalékosra vehető az indulásuk, mert a pályázat jogszerűtlen, mivel közbeszerzési eljárásról lévén szó, tarthatatlan, hogy egyik pályázó egyenlőbb az egyenlők között.

Ezzel a Rieb György elnök által leginkább óhajtott pályázó, a Kevin McCabe, a Sheffield United tulajdonosa által vezetett Scarborough cégre utalt. A Neuchatel képviselői szerint ennek a cégnek 164 millió font tartozása van, melynek nagyobb hányada ráadásul fedezet nélküli.

A hathektáros rész kizárólag sportcélra használható (MTI)

A hathektáros rész kizárólag sportcélra használható (MTI)

“Az idő nekünk dolgozik. Ha McCabe nyer, megvárjuk, amíg rövid időn belül belebukik, és akkor jön el a mi időnk, a vételi szándékot akkor is fenntartjuk, akár holnaptól át tudnánk venni a klub finanszírozását” – mondta Laczkovits, aki hozzátette, a Scarborough semmiféle megvalósítási és beépítése tervvel nem rendelkezik, amelyek nélkül értelmetlen ingatlanra pályázni.

Laczkovits egyúttal kijelentette, a Ferencváros megvétele 20 éven belül biztosan nem térülhet meg a pályázatban kiírtak szerint. Mint említette, többek között azért, mert a hathektáros rész kizárólag sportcélra használható. Éppen ezért van szükség részletes beépítési tervre és megvalósíthatósági tanulmányra.

Mint kiderült, a Neuchatel rendelkezik ezekkel a tervekkel a Kévés és Építésztársai Zrt. révén, amelynek elnöke, Kévés György is felszólalt.
“Korábban, mint a Ferencváros elnökségi tagja önszorgalomból készíttettem beépítési tervet és megvalósíthatósági tanulmányt, ezt később egy befektetni kívánó bank fel is használta volna, de a pályázat kiírása miatt elállt vételi szándékától. Ezekről a tervekről megállapodtunk a Neuchatel képviselőivel, hogy felhasználhatják és alkalom adtán kivitelezzük” – mondta a Kossuth-díjas építész, aki továbbra is értelmetlennek tartja a pályázatot, szerinte nem véletlen, hogy ötödször sem sikerült győztest hirdetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik