Élet-Stílus

Fapados repülőtér épül Varsóban

A kelet-közép-európai repülőtér-fejlesztésekre szakosodott osztrák Meinl Airports International (MAI) bekapcsolódik egy repülőtér építésébe Varsótól 40 kilométerre Sochaczewben. Az új légikikötő elsősorban a fapados légitársaságokat fogja kiszolgálni.


A beruházás teljes költsége 210 millió euró. Az osztrák Meinl Bank csoporthoz tartozó MAI 40 százalékkal részesedik az egykori sochaczewi katonai repülőteret üzemeltető cégben, a másik 60 százalékon a lengyel állam és egy lengyel befektető osztozik. A MAI több nemzetközi pályázót megelőzve nyerte el a megbízást, a munkába partnerként bevonja a kölni és a bonni repülőteret üzemeltető társaságot is.

Az építkezés a tervek szerint 2009-ben kezdődik, és a repülőteret várhatóan 2011-ben nyitják meg. A befektetők jelentős forgalomnövekedésre számítanak a lengyel fővárosban a következő években, 2012-ben több mint 2 millió utast várnak.

Néhány nappal ezelőtt erdélyi lapok arról számoltak be, hogy a MAI be akar kapcsolódni a kolozsvári (Cluj-Napoca) repülőtér fejlesztésébe is. A Kolozs megyei hatóságok tervei szerint a repülőtér 2015-ig Románia első számú légikikötőjévé válhat, miután több mint 100 millió eurót fektetnek a felújításba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik