Élet-Stílus

Megtalálták az ellopott 15. századi térképritkaságot

Egy tavaly nyáron ellopott 15. századi világtérkép került vissza a héten a Spanyol Nemzeti Könyvtárba. Az értékes mű egykor Ulmban készült, az ókori görög csillagász, Ptolemaiosz eredeti művének nyomtatott kiadásaként.

A megkerült térkép Klaudiosz Ptolemaiosz, ókori csillagász és térképész világhírű nyolckötetes művének, a Geograpia-nak (egyes források Cosmographia néven is említik) 15. századi kiadásából származik.

Az 1-2. században élt Ptolemaiosz neve leginkább az általa megalkotott földközéppontú (geocentrikus) világképhez kötődik. Az ókori tudós azt hirdette, hogy a világmindenség középpontjában a Föld áll, és e körül, szabályos kör alakú pályán keringenek az égitestek. Elmélete a 16. századig, a kopernikuszi napközéppontú (heliocentrikus) világkép megjelenéséig megkérdőjelezhetetlen volt. A tudós emellett térképészeti mérésekkel is foglalkozott, térképein ő használt először szélességi és hosszúsági köröket. A hajósok, utazók több száz éven keresztül a ptolemaioszi számításokon alapuló térképeket használták, így valószínűleg Kolumbusz is ilyennel indult útnak 1492-ben.

Az ókori tudós fő művében a világ földrajzi leírására vállalkozott. A kötethez több térképet készített, és a térképen jelölt helyek közül mintegy 8000-hez földrajzi koordinátákat is megadott.

Egyike volt az első nyomtatott térképeknek (Forrás: National Geographic News)

Egyike volt az első nyomtatott térképeknek (Forrás: National Geographic News)

A most előkerült térkép a Geographia 1482-ben, Ulmban, Lienhardt Holle nyomdász által kiadott változatából származik. Ez a kiadás nem csupán a (kisebb-nagyobb módosításokon átment) eredeti ptolemaioszi térképeket tartalmazza, hanem az ókori tudós méréseit alapul vevő, további öt új térképet is a jelentősebb európai országokról. Ez volt az első nyomtatott térkép(gyűjtemény), amely az Alpoktól északra jelent meg. Az 1470-es években ugyanis Nicolaus Germanus Bolognában és Rómában már kiadott egy másik nyomtatott térképgyűjteményt, amely szintén Ptolemaiosz eredeti művét és a saját szerkesztésű új térképeit tartalmazta.

„Az 1482-ben kiadott mű értékét növeli, hogy a könyvnyomtatás korai időszakában készült, és a benne lévő térképek kitűnő állapotban fennmaradtak” – tájékoztatta a nemzetközi hírügynökségeket a könyvtár szóvivője.

A szóban forgó világtérkép eltűnését 2007 augusztusában fedezték fel a Spanyol Nemzeti Könyvtár munkatársai, további mintegy ötven szintén pótolhatatlan dokumentum eltűnésével együtt.

Egy uruguayi születésű kutatót, Cesar Gomez Riverot vádolnak az értékes dokumentumok eltüntetésével. A könyvből kiemelt térképre egy sydney-i művészeti galériában bukkant rá az ausztrál rendőrség. A térkép hosszú utat tett meg Ausztráliáig, ugyanis előbb még Argentínát, Londont és New Yorkot is megjárta. A spanyol könyvtárból eltűnt térképek közül további nyolcat Buenos Airesben sikerült megtalálni, kettőt pedig még novemberben New Yorkban. Az ötven ellopott dokumentum között van további négy 15-17. századi értékes térkép van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik